UNIZO niet verbaasd door hoge faillissementcijfers

UNIZO betreurt de hoge faillissementcijfers die statistiekenbureau Graydon vandaag vrijgaf, maar zegt niet verbaasd te zijn. De UNIZO KMO Barometer gaf eerder al een daling onder de 100 indexpunten weer voor het afgelopen kwartaal, dus onder het niveau van een gezonde economische situatie. Uit de barometer blijkt dat meer dan de helft van de KMO’s de economische situatie negatief inschat, 70% is bezorgd om de groeivertraging van de economie. UNIZO benadrukt daarom nogmaals dat de belastingen op arbeid niet nog kunnen stijgen. Een recente ranking van de belastingdruk per land, bevestigt nogmaals dat België hierin olympisch kampioen is. “Daar bovenop nog extra belastingen invoeren is catastrofaal,” reageert UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. “Het zou de doodsteek zijn voor een kwart van de KMO’s die nu al zegt zijn financiële situatie te zien verslechteren.” Kostenstijgingen en nieuwe belastingen moeten, volgens UNIZO, absoluut vermeden worden wil de regering niet het failliet van een kwart van de ondernemingen op haar geweten hebben.

Volgens UNIZO speelt de Wet op de Continuïteit van Ondernemingen daarnaast een sleutelrol in de preventie van faillissementen bij bedrijven. Die wet zorgt voor een afbetalingsplan voor de ondernemer, dat schuldeisers in tussentijd ook verhindert de betaling van openstaande facturen op te eisen. De onderneming krijgt op die manier de nodige ademruimte. UNIZO en FVIB stonden aan de wieg van het CAP- (Continuïteit, Assistentie en Preventie) netwerk Vlaanderen dat experten van op het terrein (advocaten, magistraten, accountants, …) samenbrengt om deze wet te evalueren. Ze formuleren ook aanbevelingen en zorgen voor meer bekendheid van deze wet. “Ondernemers kennen hier vaak de mogelijkheden niet van, daar moeten we verbetering in brengen,” benadrukt UNIZO.

Faillissementen zijn niet per definitie frauduleus

Daarnaast wil de ondernemersorganisatie ook de stigmatisering van falend ondernemerschap tegengaan. Samen met de andere sociale partners pleitte UNIZO vorige week in de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) voor een duidelijk onderscheid tussen een faillissement om economische redenen en een frauduleus faillissement bij de rechtbank van koophandel. “In Amerika ben je als ondernemer bijvoorbeeld pas geslaagd als je een paar keer bent gevallen en weer opgestaan, pas dan ken je de kneepjes van het vak,” reageert UNIZO. “In België is een mislukking meteen het einde van je ondernemerschap.” Dat beeld en het bijhorende beleid moeten volgens UNIZO en de andere sociale partners aangepast worden.

Tussenstap, ondernemers op een kruispunt

UNIZO verwijst ondernemers in moeilijkheden door naar Tussenstap. Een project van UNIZO en het sociaal verzekeringsfonds ZENITO. Tussenstap biedt een individuele dienstverlening aan ondernemers in moeilijkheden en na een faling, gekoppeld aan een maatschappelijk streven naar meer aandacht voor de menselijke aspecten van het ondernemerschap. Ondernemers in moeilijkheden kunnen terecht bij Tussenstap: www.tussenstap.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here