Bouwwoede zorgt bij Belgen voor problemen

Bijna alle Belgen willen bouwen, bouwwoede zorgt voor psychische en relationele problemen. Meer dan 9 op de 10 Belgen hebben een huis gebouwd of overwegen het te doen. Dat blijkt donderdag uit een nationale studie. Meer dan 60% wil professionele begeleiding tijdens het hele bouwproces. Opvallend is ook dat de Belg een huis wil bouwen op maat van zijn persoonlijkheid en zijn gezin, daarom mag het vaak ietsje 'meer' zijn. Toch vindt meer dan de helft van de Belgen dat bouwen weegt op het familiale en sociale leven, en op hun relatie.

Dit laatste is de niet te onderschatten prijs die we voor onze alomgekende bouwwoede betalen.Met heel wat psychische problemen tot gevolg. Nergens in Europa worden er immers ook zoveel anti-depressiva,tranquilizers en slaapmiddelen geslikt dan bij ons…

Niet alleen 'veroordeelt' het groot en dure bouwen de meeste mensen tot tweeverdieners in 20 tot 25 jaar 'dwangarbeid'…met alle financiële stress tot gevolg. Dan mag er,gedurende al die tijd, niet eens iets misgaan,zoals een bedrijfssluiting,ziekte of een faling.

Uit onderzoek van de provincie West-Vlaanderen blijkt verder trouwens dat we klagen over minstens 10u per week tijdsgebrek voor onszelf,onze partner en onze kinderen. De niet-materiële waarden dus, waar het 'werkelijk' om gaat ! Sociale en familiale relaties brokkelen daardoor alsmaar verder af en het gezin dreigt als hoeksteen van onze samenleving in het gedrang te komen.

Paradoxaal genoeg bouwen we dus een droomhuis voor ons gezin,dat dan verder voor jaren in de kou blijft staan.De Belg zit dan pas écht met een baksteen (en veel pillen) op de maag ! Als het huis af(betaald) is, is de scheiding dikwijls nabij…Vele recent gebouwde droomhuizen staan te koop of worden zelfs niet eens afgewerkt !

In de ons omringende landen is een eigendom hebben niet zo belangrijk. Frankrijk en Duitsland kennen zo bijvoorbeeld gevoelig minder huiseigenaren.In heel wat van deze landen bezitten slechts 30 tot 40% eigenaren een huis.

Heel wat depressies zijn dikwijls het gevolg van over-stress owv. financiële en familiale problemen. We willen méér dan wat we aankunnen. Bouwgrond én een nieuwe woning kosten al snel 300.000 Euro. Welke jonge mensen kunnen dit bedrag ophoesten,enkel en alleen uit arbeid ?Welke gigantische druk ligt er op deze jonge mensen ?

Wordt het geen hoog tijd dat onze bouwdrang binnen redelijke en haalbare proporties wordt teruggebracht ? Is ons kleine landje nu al niet overvol gebouwd met onrealistische dromen die heel wat mensen hun gezondheid, hun kinderen én hun relaties hebben gekost ? Moeten we niet terug naar minder 'hebben' en meer 'zijn' ?

Bob Vansant, psychotherapeut

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here