Containerparken rekenen met twee maten en gewichten

Wie dacht dat alle Belgen gelijk zijn voor de wet, vergist zich. Die heeft zeker nog nooit een containerpark gezien. Zo stellen we vast dat er op containerparken per gemeente of intercommunale andere prijzen aangerekend worden. Sommige  containerparken vragen een vergoeding per kilo afval en andere containerparken vragen een vaste prijs per bezoek. Bezoekers zijn dikwijls helemaal niet tevreden met deze regeling en voelen zich niet gelijk behandelt.

Waarom zou een inwoner uit Aalst zijn afval per kg moeten betalen en iemand uit Gent per beurt bij het betreden van het containerpark?

Een voorbeeld: wie 400kg afval naar een containerpark brengt waar de prijs per kg wordt bepaalt kan diep in zijn geldbeugel tasten, dit in tegenstelling met een containerpark waar bezoekers per beurt betalen. Zo betaal je voor 400kg afval 20 euro in de streek van Aalst. In Gent betaal je voor één beurt 2.50 euro. Dat maakt dat er een verschil is van 17.50 euro tussen deze twee containerparken.

De vervuiler betaalt kan je zeggen, maar waarom moet iemand per kg betalen voor het afleveren van oude metalen, papier, karton, piepschuim of textiel op het containerpark waar tenslotte geen verwerkingskosten voor zijn.

Zuiver piepschuim en karton is afkomstig van verpakkingsmateriaal? Hadden fabrikanten hier geen regeling voor zoals FOST+.

We vroegen aan de woordvoerder van de intercommunale ILVA uit Aalst iets meer uitleg over de kg vergoeding. " Het ILvA-systeem is gebaseerd op eenvoud, en "voor wie het allemaal in detail uitgewogen en uitgerekend wil zien zijn" daar zeker nadelen aan. Het voordeel voor deze pietjes precies is de besparing die de eenvoud voor de gemeente oplevert op de vaste kosten (die elk gezin wel via gemeentebelastingen ergens mee betaalt)." Aldus De Ceukelaire.

We vermoeden dat in gemeenten waar containerparken het binnengebrachte afval per kg aanrekenen dit het sluikstorten in de hand werkt. Hierdoor krijg je langs bossen en landelijke wegen vaak hoopjes steenpuin gestort. Is afval recycleren niet de natuur respecteren?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here