Journalist in de cel met de hulp van Yahoo

Shi Tao die voor een Chinese krant werkte in de provincie Hunan mocht verslag uitbrengen over de herdenking van het drama op het Tian'anmenplein in 1989. Hiervoor moest hij strikte overheidsinstructies volgen over de manier waarop hij mocht berichten. Deze lijst met de overheidsinstructies stuurde de man naar de VS door middel van een anoniem emailadres.

Korte tijd nadien verhuisde hij naar de VS en vestigde hij zich als freelance journalist. De man werd eind november in een auto gesleurd en opgepakt. Ook vond er een illegale huiszoeking plaats. Hij kreeg in April een gevangenisstraf van 10 jaar.

Volgens het Vrt-nieuws heeft de organisatie Reporters zonder Grenzen ontdekte dat internetgigant Yahoo de overheid heeft geholpen bij haar zoektocht. De Chinese afdeling van Yahoo zou het IP-nummer van het e-mailadres hebben doorgegeven aan de autoriteiten. Op deze manier was de journalist in korte tijd van de straat geplukt.

Yahoo zegt dat het zich aan de wetten en regels van het land moet houden daar waar het gevestigd is. Verder wil yahoo niet bevestigen noch ontkennen dat het informatie heeft doorgegeven aan de Chinese overheid. Ondertussen worden de praktijken van Yahoo wel zwaar op de korrel genomen door Reporters zonder Grenzen en mensenrechtenorganisaties. Bron: Vrt-Nieuws

De Vlaamse vereniging voor beroepsjournalisten schrijft op hun website: 'We wisten al dat Yahoo! enthousiast met het Chinees regime meewerkt bij het censureren van haar zoekmachine, nu weten we dat Yahoo! ook een politie-informant is.'

LAAT EEN REACTIE ACHTER