Discriminatie in belastingaangiftes

VOK, Holebifederatie en Vrouwenraad kaarten discriminatie in belastingaangiftes aan. Niet alle koppels moeten hun belastingaangifte op dezelfde manier invullen. Gaat het om een koppel van hetzelfde geslacht, dan vult de oudste de eerste kolom in en de jongste de tweede kolom. Gaat het om een koppel van verschillend geslacht, dan is de eerste kolom voor de man en de tweede kolom voor de vrouw. In het eerste geval geldt het criterium leeftijd, in het tweede geval het criterium geslacht.

Anno 2005 worden dus twee verschillende criteria gebruikt al naargelang de samenstelling van het koppel. Is het dan zo moeilijk om alle koppels op dezelfde manier te behandelen? Het Vrouwen Overleg Komitee, de Holebifederatie en de Nederlandstalige Vrouwenraad ijveren al decennia voor de gelijke behandeling van mannen en vrouwen en holebi's en hetero's. Wij begrijpen niet waarom deze dubbele regeling nodig is en stuurden daarom een brief aan zowel Didier Reynders, Minister van Financiën, als Vincent Van Quickenborne, Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging.

Wij rekenen erop dat zij deze ongelijkheid wegwerken tegen de volgende belastingaangifte. Bovendien lijkt het ons eigenlijk logisch dat een overheid elk van haar burgers als individu benadert en hen een persoonlijk formulier toestuurt. De huidige manier van werken is discriminerend, weinig persoonlijk en oubollig aldus de Holebifederatie en Vrouwenraad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here