Reuk- en smaakverlies kan al na verkoudkoud

Reuk- en smaakverlies kan al na verkoudkoud, ongeval of poetsbeurt: Niet kunnen ruiken, geen smaak hebben, vieze dingen ruiken, iets ruiken wat er niet is. Het verlies van de reukzin (anosmie) kan tijdelijk of blijvend zijn. In de VS zijn er ruim 2 miljoen anosmiepatiënten. Naar Belgische normen zouden er tussen de 62.000 à 70.000 mensen aan lijden.

Verschillende vormen van een disfunctionerend reukvermogen.

1. Hyposmie: een gedeeltelijk verlies van het reukvermogen.

2. Parosmie: een vervorming van het reukvermogen. Het ruiken van een bepaalde geur terwijl men het idee heeft iets ander te ruiken. Vaak ruikt men een onplezierige geur zoals iets dat aan het rotten is.

3. Phantosmie: men ruikt iets terwijl er niets te ruiken is.

4. Presbyosmie: afname van het reukvermogen veroorzaakt door ouderdom.

Oorzaak.

Reukstoornissen kunnen worden veroorzaakt door hoofdletsel (na een operatie of bij een ongeval), sinusaandoeningen, virussen (zoals bij een eenvoudige griep) of door aantasting van het reukvermogen door een chemische verbranding veroorzaakt door chemicaliën (bij bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen) en het ouder worden.

Volgens Amerikaanse onderzoekers zullen reukstoornis waarschijnlijk steeds vaker gaan voorkomen omdat mensen gemiddeld steeds ouder worden.

Bij sommige mensen met een trauma herstelt de reukstoornis zich binnen een jaar spontaan, wat soms ook geldt voor degenen die zijn getroffen door een virusinfectie alhoewel hier het herstel minder is en trager verloopt. Bij anderen is de schade blijvend.

Niet kunnen ruiken of proeven heeft grote gevolgen voor het sociale leven.

Als je niets meer proeft is het bijvoorbeeld niet leuk meer om uit eten te gaan. Of voor vrienden of familie te koken maar het zelf niet of nauwelijks kunnen proeven.

Het geeft vooral onzekerheid niet te weten of je lichaam of kleding goed of vies ruikt. Sommige patiënten kopen geen parfum meer omdat ze er toch niet van kunnen genieten. Anderen spuiten ongewild veel te veel lekkere luchtjes omdat ze niet meer kunnen doseren.

Reukstoornis kan levensgevaarlijk zijn.

Mensen met een verstoord reukvermogen hebben ook een grotere kans op ongelukken die normaal gesproken te voorkomen zijn, zo blijkt uit onderzoek.

Meer dan 35% van de mensen met verminderd reukvermogen zou ten minste één ongeluk hebben meegemaakt dat had vermeden kunnen worden, zoals het aanbranden van gerechten, het eten van bedorven voedsel en het niet opmerken van gaslekken. Van personen zonder reukproblemen heeft minder dan 20% iets dergelijks meegemaakt.

Volgens de onderzoekers moeten mensen met een reukstoornis extra maatregelen nemen om zich te beschermen tegen ongelukken waar een goede neus tegen zou waarschuwen. Zo moeten hun huizen worden voorzien van goedwerkende rookmelders, moet de gasinstallatie regelmatig worden gecontroleerd en moeten ze verstandig omgaan met bereide voedingsmiddelen.

Sinds ontdekt is dat reukstoornissen het eerste symptoom is van de ziekte van Parkinson en Alzheimer-dementie is er meer wetenschappelijke belangstelling voor gekomen. Een artikel in Movement Disorders (april 2003) stelt zelfs dat als bij de ziekte van Parkinson geen verstoord reukvermogen voorkomt de diagnose Parkinson herzien moet worden.

Meer info: Anosmieenaanverwanten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here