VLD wil draagmoederschap wettelijk regelen

De VLD-parlementsleden Patrik Vankrunkelsven, Annemie Turtelboom en Miguel Chevalier hebben een wetsvoorstel klaar dat een wettelijke basis moet geven aan het draagmoederschap. De VLD wil een wettelijke regeling, waarbij echter duidelijk wordt gesteld dat het draagmoederschap uitzonderlijk is en enkel toegelaten wordt in strikt omlijnde gevallen.

Onder draagmoederschap verstaat men de situatie, waarbij een vrouw (de draagmoeder) zwanger wordt en een kind baart ten behoeve van een andere. Voor de VLD is draagmoederschap het "ultimum remedium", met andere woorden: enkel als andere medische technieken (zoals, bijvoorbeeld, in-vitrofertilisatie of IVF) niet helpen om de kinderwens te voldoen, kan men voor draagmoederschap in aanmerking komen. Het recht op een kind is immers niet absoluut; een kind krijgen is een wens, een verwachting. Draagmoederschap mag daarom enkel in zeer uitzonderlijke gevallen, voor medische redenen (en niet sociale). Homo-koppels, bijvoorbeeld, krijgen in het voorstel daarom geen toegang tot het draagmoederschap. Zij zullen hun kinderwens binnenkort wel kunnen voldoen via adoptie.

Concreet kan een onvruchtbare vrouw een beroep doen op een draagmoeder als een gynaecoloog schriftelijk vaststelt dat de vrouw fysiologisch onmogelijk zwanger kan worden ten gevolge van een aangeboren of verworven afwezigheid van de baarmoeder, ten gevolge van een niet naar behoren functionerende baarmoeder (bijvoorbeeld insufficiëntie baarmoederhals, herhaaldelijk miskraam,

LAAT EEN REACTIE ACHTER