Europese Week van de Begraafplaats in Gent

Van maandag 31 mei tot en met zondag 6 juni is het de Europese Week van de Begraafplaats. Gedurende deze week hebben verschillende Europese steden aandacht voor hun funerair erfgoed. Van de achttien Gentse begraafplaatsen vallen vooral de romantische dodentuin van de Westerbegraafplaats en het Campo Santo in Sint-Amandsberg op. Maar ook de begraafplaatsen Mariakerke, Gentbrugge en Wondelgem-Dries hebben hun verhaal. Er staan verschillende begeleide wandelingen op het programma. Maar er is ook een activiteit voor kinderen voorzien, alsook de opening van een fototentoonstelling.

Op de Gentse begraafplaatsen zijn er negen rondleidingen:
Maandag 31 mei: Campo Santo vanaf 10.30 uur
Dinsdag 1 juni: Mariakerke vanaf 10.30 uur
Woensdag 2 juni: Westerbegraafplaats vanaf 10.30 uur en Campo Santo vanaf 14.30 uur
Donderdag 3 juni: Wondelgem-Dries vanaf 10.30 uur
Vrijdag 4 juni: Gentbrugge vanaf 10.30 uur
Zaterdag 5 juni: Westerbegraafplaats vanaf 10.30 uur en Campo Santo vanaf 14.30 uur (speciaal dagthema: 'de vrouw op de begraafplaats')
Zondag 6 juni: Westerbegraafplaats (oud en nieuw gedeelte met broodjesmaaltijd aangeboden door het stadsbestuur tussenin) van 10.30 tot 16 uur.

Deelname is kosteloos maar inschrijven via Gentinfo, tel. 09 210 10 10 (van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur) is wel verplicht. Per rondleiding kunnen er zich maximaal 25 deelnemers inschrijven.

Op woensdag 2 juni zijn er nog andere activiteiten:

50 kinderen van de Basisschool Westerhem hebben postkaartjes gekregen met als titel 'Wat had ik u nog willen zeggen, schrijven of tonen'. Op het postkaartje staat een tekstballonnetje waarin zij iets kunnen schrijven of tekenen. Deze postkaartjes zullen bevestigd worden aan witte ballonnen die dan door de kinderen in het bijzijn van schepen Catharina Segers zullen opgelaten worden op de begraafplaats van Sint-Denijs-Westrem om 9 uur. Ook op de Westerbegraafplaats worden er om 10.45 uur ballonnetjes opgelaten door kinderen van Kindertuin 'De Tovertuin'.

Opening tentoonstelling van fotograaf Patrick De Smet 'Metamorphosis' in het Afscheidscentrum op de Westerbegraafplaats om 11.45 uur. Deze tentoonstelling is te bezichtigen op woensdag 2, zaterdag 5 en zondag 6 juni telkens van 10 tot 16 uur. De toegang is gratis.

Nuttige link: http://www.significantcemeteries.org/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here