Open VLD niet akkoord met nieuw vergunningenbeleid

In 1991 werden een enorm aantal milieuvergunningen verleend. Deze milieuvergunningen zijn echter slechts voor 20 jaar geldig en in 2011 zouden die allemaal vernieuwd moeten worden. Dit zou leiden tot een enorme administratieve werklast en vertragingen. Nu heeft de Vlaamse regering er niets beter op gevonden dan gewoon de bedrijven 10 jaar uitstel te geven om hun milieuvergunning opnieuw aan te vragen.

Dit zorgt voor enkele wantoestanden in de praktijk. Mercedes Van Volcem en Karlos Callens schetsen de situatie.

Bedrijven die de voorbije jaren geen inspanningen geleverd hebben om zich in regel te stellen worden beloond met 10 jaar uitstel. Bedrijven die daarentegen geïnvesteerd hebben in performante technieken en een milieubewuste bedrijfsvoering riskeren nu strenge voorwaarden en extra controles. De wereld op z'n kop.

In het huidige voorstel van de Vlaamse regering is bovendien geen enkel stimuleringsmechanisme opgenomen. In 2021 zal de zogezegde milieuvergunningenpiek zich dus gewoon opnieuw manifesteren.

Milieudeskundigen die bedrijven geadviseerd hebben om snel een nieuwe vergunning aan te vragen om de piek te ontlopen, riskeren onterechte imagoschade omwille van de foute advisering.

Volgende dinsdag vindt er een hoorzitting plaats in het Vlaams Parlement. Open VLD vraagt ook of de sector zelf aan het bod mag komen, en niet alleen VVSG en VVP.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here