Plechtige opening Centrum Leren en Werken (CLW) Gent.

Woensdag 10 februari opende het Centrum Leren en Werken (CLW) Gent plechtig haar deuren. Op 1 september 2009 vormden het GITO Gent en het KTA Groenkouter samen het nieuwe Stedelijke Centrum voor Leren en Werken. Beide scholen boden immers dezelfde studie-richtingen aan, en dat zowel in het voltijds technisch en beroepssecundair onderwijs als in het deeltijds beroepssecundair onderwijs. Gevolg was dat beide scholen weinig bevolkte studierichtingen telden. Maar dat betekende ook dat hun respectievelijke Centra voor Deeltijds Beroepssecundair Onderwijs gingen fusioneren. Een aantal projecten om deeltijds lerende jongeren te helpen en te stimuleren, zoals Bouwbaan, kenden een ruim succes. Ook de motivatieprojecten voor leerlingen van het Deeltijds Onderwijs zijn een succes.

De plechtige opening werd bijgewoond door schepenen Rudy Coddens en Mathias De Clercq. Schepen Coddens (onderwijs) is enthousiast: "Deze fusie zorgt voor meer daadkracht binnen het Gentse deeltijdse onderwijs. Er is nu niet alleen een autonoom, maar vooral een zichtbaar Centrum voor Leren en Werken. Dat is net datgene wat onze doelgroep, de deeltijds lerende jongeren, nodig hebben. DBO jongeren hebben misschien gehavende schoolcarrière, maar ze hebben ook recht op een eigen onderwijsvorm met eigen karakter. Een onderwijsvorm die oog heeft voor hun specifieke problemen en hen klaar stoomt voor de arbeidsmarkt of een ander valabel alternatief". Schepen Mathias De Clercq (Economie, jeugd en middenstand) hecht ook veel belang aan de intensieve begeleiding van deze jongeren: "Er zijn heel wat acties zoals het werkervaringsproject 'Brug naar Werk' die op de steun van het Gentse stadsbestuur mogen rekenen". Ook het Beroepenhuis en Voetbal in de Stad, de community werking van AA Gent en Gent, Stad in werking mogen op zijn steun rekenen.

Ter gelegenheid van de opening was er een boeiend panelgesprek over deeltijds leren. Leerkracht Frederick Pieteraerens modereerde het gesprek, Daniel De Block (directeur CLW), trajectbegeleider Danielle Van Ooteghem, Laurent De Bie (Gent, Stad in Werking) en Cathy Dinneweth (vzw Den Dries) beantwoordden talrijke boeiende vragen. Daarna was er mogelijkheid om een tentoonstelling over diverse projecten binnen het CLW Gent te bezichtigen en kennis te maken met het Beroepenhuis dat toch een 7.000 bezoekers per jaar trekt. Ook de gloednieuwe website van het CLW: http://www.clwgent.be/ werd gepresenteerd. De namiddag werd afgesloten met een receptie, verzorgd door leerlingen uit het deeltijds onderwijs.

Guido Van Peeterssen.

Klik op de eerste foto voor de volledige reeks

LAAT EEN REACTIE ACHTER