Jos L. Knaepen: Jazz Masters

Na 'Jazz in Belgium' is 'Jazz Masters' het langverwachte tweede fotoboek van jazzfotograaf Jos L. Knaepen. 'Jazz Masters' bevat ongeveer 110 live foto's van befaamde internationale jazzmusici en enkele Belgische jazzmusici zoals Toots Thielemans, Philip Catherine, Bert Joris en het BJO. Hij trok hiervoor de voorbije decennia naar jazzfestivals in heel Europa en naar New York. Het fotoboek werd midden december al voorgesteld in de Hnita Jazzclub te Heist-op-den-Berg waar zijn jazzvrienden hem onverwacht huldigden voor zijn 65e verjaardag. Als vaste huisfotograaf voor Gent Jazz Festival en Jazz Middelheim te Antwerpen wou festivaldirecteur Bertrand Flamang hem ook in Gent de nodige eer bewijzen met een 2e boekpresentatie in hotel NH Gent Belfort, Hoogpoort 63 te Gent. Daar loopt nog tot midden maart 2010 een mooie fototentoonstelling van Jos, in de wandelgang naar de jazzkelder Trova.

Jos L. Knaepen kreeg de jazz microbe op 17 jarige leeftijd, in 1961, na de aankoop van zijn eerste LP's waaronder die van Django Reinhardt en Sidney Béchet. Een jaar later was hij regelmatig aanwezig in Comblain-la-Tour, waar de toenmalige jazzreuzen optraden tijdens hun Europese tournees. Het was in die periode dat hij zijn interesse voor fotografie ontwikkelde. Zijn professionele carrière begon in de vroege jaren '70. Zijn actiefoto's werden regelmatig tentoongesteld in heel België. Na een fotografische sabbatbegon hij in de loop van 1990 opnieuw te fotograferen, dit keer 'strictly jazz', de grote liefde van zijn leven. Jos Knaepen exposeert regelmatig op culturele evenementen georganiseerd door Muziekcentrum Vlaanderen en in het kader van jazzfestivals zoals Gent Jazz (vroegere Blue Note Festival).

Jos Knaepen heeft zowel in Europa als in de VS een benijdenswaardige reputatie opgebouwd, met de publicatie van zijn foto's in o.a. DownBeat, Jazz Times, Allaboutjazz.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here