Vlaams Gewest slokt zoutvoorraad op

De eerste winterprik van 2010 speelt de Vlaamse weggebruikers heel wat parten. Het Agentschap Wegen en Verkeer liet dinsdag weten dat ze voor de gewestwegen geen tekort aan zout verwachten. Ze rekenen op de goede afspraken met hun leveranciers. Vlaams Volksvertegenwoordiger Peter Gysbrechts nuanceert dit verhaal: "Uiteraard heeft het Vlaams Gewest geen probleem. Contracten met strenge boeteclausules zorgen ervoor dat de leverancier niet anders kan dan leveren. Maar diezelfde leverancier die reserves garandeert voor het gewest, schuift zijn leveringen aan de gemeenten op de lange baan. In die mate dat ze uitgerekend dit weekend, wanneer men een zware sneeuwstorm en een extreme vriestemperatuur verwacht, dreigen zonder strooizout te vallen. Dit is geen verstandige manier van werken: het Vlaams Gewest zit op een berg zout, terwijl de secundaire wegen en fietspaden in de gemeenten er spekglad bijliggen."

Het Vlaams Gewest en de gemeenten vechten tegen de vriestemperaturen met tonnen strooizout. Peter Gysbrechts: "Met de extreme weersvoorspellingen van dit weekend in het vooruitzicht zullen veel gemeenten op het einde van de week zonder strooizout zitten. De gouverneur van Antwerpen waarschuwde de gemeentebesturen al om zuinig om te springen met het strooizout aangezien de toestand van de zoutvoorraad zorgwekkend begint te worden."

Ook inzake de communicatie tussen provincie en de Vlaamse administratie schort er wat. Peter Gysbrechts: "Ik kan me toch niet van de indruk ontdoen dat het fout liep in de communicatie op dinsdag. Terwijl de gouverneur aan de gemeenten vraagt om economisch om te springen met de zoutvoorraad, verstuurt het Agentschap Wegen en Verkeer een persbericht hierover waarin gesteld wordt dat de zoutvoorraad voor de volgende dagen gegarandeerd is door de reserves. Het lijkt me ongepast om in deze toestand de indruk te wekken dat de Vlaamse wegen er de volgende dagen veilig zullen bijliggen."

Peter Gysbrechts zal deze namiddag de bevoegde minister ondervragen tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement. "De minister moet uiteraard op zeker spelen voor het gewestwegennet, maar het kan niet de bedoeling zijn dat dit ten koste gaat van de weggebruiker in de dorpsstraat. Met duidelijke communicatie en een goede samenwerking komen we al een stuk verder. Een globaal plan van aanpak voor de volgende winterprik zou zelfs ideaal zijn", besluit Peter Gysbrechts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here