Bart Debie niet te spreken over bepaalde strafdossiers

Op 9 december 2004 woonde Vlaams Belang – veiligheidsadviseur en voormalig Antwerps commissaris Bart Debie een bewonersvergadering bij in Antwerpen-Noord. Bij het verlaten van de zaal werd hij belaagd en aangevallen door drie linkse punkers. Bart Debie kon zich verweren doch legde onmiddellijk klacht neer bij de Antwerpse Politie. Aangezien Bart Debie de daders kon herkennen vernam hij van de behandelende politieambtenaar dat er PV werd opgesteld en dat hij eerstdaags zou uitgenodigd worden voor een foto-inzage.

Debie kreeg een kopie van zijn PV mee naar huis. Aangezien er maandenlang niets van de zaak werd vernomen nam Debie's advocaat Bart Siffert contact op met het parket om inzage in het strafdossier te eisen. Groot was de verontwaardiging van Debie, zijn advocaat Bart Siffert en Senator Jurgen Ceder toen het parket op een laconieke manier antwoordde dat het dossier NOOIT op het parket was aangekomen. Volgens procureur Van Lijsebeth worden zulke feiten niet eens meer vervolgd ! 

Nog sterker zegt Bart Debie, er wordt door dezelfde procureur een lijstje toevoegt van misdrijven waarvoor geen vervolging meer wordt ingesteld. Op de lijst staan o.a.: fietsdiefstal, bromfietsdiefstal, motorfietsdiefstal, inbraken in voertuigen, gebruiksdiefstal, winkeldiefstallen en andere diefstallen zonder gekende daders, onopzettelijke slagen en verwondingen, opzettelijke slagen met geringe gevolgen en onbekende dader, natuurrampen, overstromingen, stormschade, wateroverlast, waterschade, vandalisme, aanrijdingen met vluchtmisdrijf en stoffelijke schade, vandalisme aan auto's met onbekende dader, vernieling van afsluiting met onbekende dader. 

Volgens Debie hebben slachtoffers geen inzake meer in de dossiers omdat al deze zaken niet eens worden doorgestuurd naar de parketten. Op die manier kan het slachtoffer dus niet eens weten wat er verder met zijn klacht gebeurd (in casu niets dus). 

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat steeds minder mensen aangifte doen en dat steeds meer mensen het recht in eigen handen nemen. Mogen we de dames en heren parketmagistraten toch wijzen op het feit dat de meeste eigendomsdelicten met onbekende dader worden gepleegd! Reden genoeg voor Senator Jurgen Ceder om binnenkort minister van justitie Onkelinx aan de tand te voelen. Terzake werd in de Senaat dan ook een vraag ingediend. Aldus Bart Debie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here