Dubbeltentoonstelling in Museum van Deinze en de Leiestreek

Marcel Maeyer (° 1920 Sint-Niklaas)

Studeerde Geschiedenis en Kunstgeschiedenis aan de Gentse Rijksuniversiteit. Hij was achtereenvolgens adjunct-conservator van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel en conservator aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Marcel Maeyer was ook een tijdlang docent en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Gent en directeur van het Seminarie Plastische Kunsten in Europa. Als autodidactisch kunstenaar vervaardigt hij schilderijen, assemblages, montages, objecten en reliëfs.

Kenmerkend zijn de seriële uitbouw van opeenvolgende, gedifferentieerde thema's en de afstand tussen de kunstenaar en de uitgebeelde realiteit. Zowel het materiaal als een kleur, het formaat van een doek, het beeldmateriaal of een kunsthistorische overweging kan aanleiding geven tot het creëren van een kunstwerk. In deze tentoonstelling wordt een selectie getoond uit zijn recente werk. Op 18 november wordt een creatief kinderatelier voorzien, geïnspireerd op het werk van de kunstenaar. (Dit atelier kadert in de Week van de Smaak).

Johan Clarysse(° 1957 Kortrijk)

Woont en werkt in Brugge, studeerde filosofie aan de K.U. Leuven en genoot zijn plastische opleiding aan de Academies voor Schone Kunsten te Leuven en te Brugge. Vanuit die vorming weet de kunstenaar duidelijk een raakpunt te vinden tussen kunst en filosofie. Clarysse geeft in zijn werk de aanzet tot het openen van discussies rond de dingen en begrippen des levens en schildert zelfs veelal letterlijk de vragen op het doek. Uitvergrote moviestills doen de toeschouwer verstommen en dwingen tot nadenken. Ze schuwen de tegenstellingen en de tweeslachtigheid in het menselijke doen en denken niet. Meer nog, Clarysse confronteert ons net met de subtiele gelaagdheid ervan.

Praktische informatie:
Museum van Deinze en de Leiestreek, Lucien Matthyslaan 3-5. 9800 Deinze.
Tel: 09 381 96 70. Fax: 09 381 96 79. E-mail: museum@deinze.be. Web: www.museumdeinze.be
Openingsuren: op weekdagen van 14 tot 17.30 uur, maandag gesloten
Zaterdag, zon- & feestdagen van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.
Naar aanleiding van deze tentoonstelling verschijnt een kleine gelegenheidscatalogus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here