Historische Antwerpse opera brasserie heropent.

Op 2 december zal in Antwerpen de nieuwe brasserie Gustav haar deuren openen. Het wordt de negende zaak die horecaondernemer Vinko Pepa momenteel onder zijn vleugels heeft. Hiermee krijgen de Vlaamse Opera en Antwerpen hun brasserie terug. Dat werd bekend gemaakt op een persconferentie door Vinko Pepa en Aviel Cahn, intendant van de Vlaamse Opera. De gekende brasserie aan de hoek van de Van Ertbornstraat en de Rooseveltplaats stond 5 jaar lang leeg. Maar vanaf volgende week woensdag kunnen alle inwoners, toeristen en operabezoekers opnieuw terecht in het historische pand waar vroeger de zogenaamde Boerinnekes gevestigd was.

Brasserie Gustav is er uiteraard niet enkel voor de operabezoekers maar zal elke dag van 7.30 uur open zijn voor ontbijt, lunch en diner. De keuken blijft op gewone dagen open tot 22 uur, bij voorstellingen blijft de keuken een uurtje langer open. Vinko Pepa en zijn zullen zorgen voor een Frans-Belgische keuken met geliefde klassiekers als paling in 't groen, vol au vent, oesters, ajuinsoep, steak tartare, caesar salad maar ook kleinere gerechten zoals een club sandwich of een toast champignon. Uiteraard is er ook een dessertenkaart en een uitgelezen wijnkaart. Daarnaast komt er een speciaal operamenu dat thematisch aansluit bij de operavoorstelling die de Vlaamse Opera op dat moment programmeert. Het menu is ideaal voor diegenen die voor een voorstelling snel bediend willen worden. Elke zondag kan je in Gustav terecht voor een uitgebreide brunch en in de toekomst zullen er zelfs concertjes plaatsvinden in de brasserie. Gustav zal een bruisende plek worden dat plaats zal bieden aan 120 couverts.

Brasserie Gustav ademt de grandeur uit van de grote Parijse brasseries en daar heeft de geschiedenis van deze plek alles mee te maken. Een jaar na de opening van de Antwerpse Opera in 1907 opende de gelagzaal onder het toenmalige schermenmagazijn van het operagebouw. Door het succes van de opera waren de foyers immers al snel te klein. De brasserie was altijd bedoeld als operacafé en werd altijd uitgebaat door een externe ondernemer. In de begindagen werd er met de uitbater een afspraak gemaakt dat het café tijdens voorstellingen gesloten moest blijven. Zo waren de bezoekers van de opera zeker van een plaats na de voorstelling en hing de zaal ook niet vol rook tegen het einde van de voorstelling. Gelukkig gaat het er vandaag democratischer aan toe.

De oorspronkelijke naam van de brasserie was dan wel Caveau, in de volksmond heette het altijd De Boerinnekes. Volgens sommige bronnen verwijst de bijnaam naar de klederdracht van de diensters die als boerinnekes verkleed zouden zijn. Volgens andere bronnen heeft het te maken met de bezoekers. Plattelandsvrouwen die naar de stad kwamen om boodschappen te doen, kwamen hier vaak iets drinken al wachtend op de paardentram. Nog andere bronnen verwijzen naar de naam van een biljartclub die in de brasserie regelmatig bijeen kwam. In 2004 ging de uitbater failliet. De Vlaamse Opera heeft daarna de brasserie nog even uitgebaat als extra foyer tijdens voorstellingen en na de heropening van de Antwerpse opera deed de ruimte een tijd dienst als personeelskantine.

Maar vanaf volgende week kan iedereen opnieuw genieten onder de historische gewelven en tussen de marmeren zuilen. Vinko Pepa en zijn team hebben het monumentale karakter van de brasserie behouden en voorzien van een interieur in zachte houtkleuren, lichte muren en groen leder, gecombineerd met een sfeervolle verlichting. Gustav wordt op die manier een plek om met volle goesting te genieten van een uitstekende keuken en muziek.

Praktisch: Van Ertbornstraat 2, 2018 Antwerpen 03/225 55 28
Reservaties enkel bij voorstellingen, op andere dagen vanaf 8 personen
Open elk weekdag vanaf 7.30 uur, zaterdag vanaf 9.30 uur
Zondag: brunch vanaf 9.30 tot 13 uur
Parkeren kan in de buurt en in de verschillende openbare parkings

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here