Studenten verpleegkunde geven les aan studenten kleuteronderwijs

reanimatieStudenten verpleegkunde geven les aan studenten kleuteronderwijs

De hele sportzaal van de Aalsterse campus van Odisee werd omgetoverd in een groot reanimatielokaal. De derdejaarsstudenten Verpleegkunde van de hogeschool Odisee in Aalst geven een hele dag reanimatieles aan de eerstejaarsstudenten van de opleiding Kleuteronderwijs. De studenten Kleuteronderwijs krijgen eerst theorielessen van de docenten verpleegkunde, waarna ze de reanimatietechnieken voor zowel volwassen als kleine kinderen aangeleerd krijgen van de studenten verpleegkunde en heel wat tips ontvangen van hen. Op het einde van de dag leggen de studenten een test af.

Schrik overwinnen

“Ik had vroeger al EHBO lessen gekregen, maar nog niet zo intensief”, zegt Robin De Palmenaer, student Kleuteronderwijs, “ik denk dat ik dankzij deze lessen nu zou durven reanimeren, hiervoor was dat niet het geval. Ik vind het goed dat we deze lessen in onze opleiding Kleuteronderwijs krijgen, dan weet je tenminste wat je moet doen mocht het ooit nodig zijn.”

Meerdere doelstellingen bereikt

“We bereiken met dit initiatief een aantal doelstellingen”, vertelt begeleidend docent Patrick Janssens van de opleiding Verpleegkunde, “de studenten van het eerste jaar Kleuteronderwijs krijgen een doorgedreven training in basisreanimatie en dat vóór ze op stage vertrekken voor de eerste keer. Anderzijds is het voor de studenten van het laatste jaar Verpleegkunde een goede gelegenheid om andere mensen te leren coachen. Dat is een van de competenties die een goede verpleegkundige moet bezitten. Tegelijk frissen ze hun eigen kennis van basisreanimatie op. De beste manier om te leren is zelf les geven”, besluit Patrick Janssens.

Meer zelfvertrouwen

Laurien Van Caelenbergh, student kleuteronderwijs : “Ik denk dat het moeilijk is om je voor te stellen hoe je reageert als zoiets in je klas gebeurt. Ik werk ook als vrijwilliger op het speelplein en kom dus vaak in contact met kinderen. Ik heb gelukkig nog geen reanimatie moeten meemaken, dus kan nu nog niet helemaal inschatten hoe ik zou reageren als het gebeurt. Vooral rustig blijven denk ik en zo goed als mogelijk proberen nadenken wat je zal doen. Maar deze theorielessen en praktijknamiddag helpen wel om zelfvertrouwen te krijgen in eerste hulp.”
Video op Facebook

Er is een korte reportage gemaakt van de EHBO-opleiding. U kunt die terugvinden op www.facebook.com/odiseehogesch

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here