Polsband helpt dokters bij het monitoren van baby

babySlimme polsband helpt dokters bij het monitoren van pasgeboren baby’s

Twee doctoraatstudenten van KU Leuven Technologiecampus Gent hebben de internationale wedstrijd ‘the Texas Instruments Innovation Challenge (TIIC) Europe Analog Design Contest 2014’ gewonnen! Dit is een prestigieuze wedstrijd voor studenten Elektronica. 793 studenten van 145 universiteiten uit 23 verschillende landen namen hieraan deel. De wedstrijd geeft aan studenten de mogelijkheid om een systeem te ontwerpen met gebruik van componenten van Texas Instruments. De studenten moeten zowel hun ingenieursvaardigheden als hun creativiteit gebruiken om tot een ontwerp te komen. Het project van onze studenten werd in München uit 299 projectvoorstellen als beste verkozen. In de finale namen onze onderzoekers het op tegen 2 teams uit Polen en 1 team uit Duitsland.

De titel van het winnende project is ‘TIagnose Watch’. De ‘TIagnose Watch’ is een polsband die door dokters kan gedragen worden en hen zo allerlei vitale informatie over borelingen bezorgt.

Onze onderzoekers ontwikkelden een apparaat voor gebruik door medisch personeel in kraamklinieken. Het apparaat voert metingen uit van de lichaamstemperatuur, de bilirubine niveaus (geelzucht) en de zuurstofverzadiging van pasgeboren baby’s in slechts 1,25 seconden door middel van zelf ontworpen meettechnieken. Na elke meting kunnen de gegevens op het schermpje worden afgelezen en zendt het apparaat automatisch de gegevens ook nog eens draadloos door naar een computer. Gebruiksgemak was een belangrijke factor in het ontwerp, dit resulteerde in een polsband zonder bedieningsknoppen. Het kleine apparaat bevat uitsluitend chips van Texas Instruments (17 stuks). Het is uitgerust met een ontvanger, een supercondensator lader, 3 voedingen en een state-of-the-art FRAM microcontroller die de sensoren, het beeldscherm en de draadloze zender controleert en daarnaast ook het energiebeheer regelt. Het apparaat beroept zich op een supercondensator energie-buffer die draadloos kan worden opgeladen in minder dan 5 seconden. Het laadstation hangt aan de muur en laadt de polsband opnieuw op door het schermpje kort in de nabije omgeving van de lader te brengen. De draadloze energieontvanger werd achter het display aangebracht. Deze techniek werd door de doctoraatstudenten zelf ontwikkeld. Ze voerden ook een energiestudie uit, waaruit bleek dat een volle buffer voldoende energie levert voor 38 metingen of meer dan 3 dagen standby-tijd.

Stijn Wielandt en Bart Thoen creëerden een prototype van deze polsband onder begeleiding van Nobby Stevens, die optrad als “advising professor” omdat er behoorlijk wat draadloze technologie voor het project nodig was. Stijn, Bart en Nobby zijn verbonden aan de onderzoeksgroep DraMCo (Draadloze en Mobiele Communicatie) van de Technologiecampus Gent van KU Leuven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here