VVB herdenkt Vlaamse oud-strijders te Dilbeek

P1020525
VVB Vlaams-Brabant huldigde deze morgen op het kerkhof van Dilbeek de Vlaamse oudstrijders. Omstreeks 10.45u verzamelden een 80-tal leden van VVB (Vlaamse Volks Beweging op de parking van het cultureel centrum Westrand Te Dilbeek. Om van daaruit sereen te wandelen onder begeleiding van twee fakkels en leeuwenvlaggen richting kerkhof. Bewust en nadrukkelijk richt de VVB met deze sobere herdenking de schijnwerper op die duizenden en duizenden jonge Vlaamse mannen.

Deze jongeren die spontaan en vol overtuiging gehoor gaven aan een koninklijke oproep om het land te beschermen. En dat tegenover een brutale Duitse agressor maar die daarna vier jaar lang in hun meest elementaire Vlaamse rechten werden geschonden. Deze mensen, die de fundamenten hebben gelegd én van de Vlaamse zelfbestuurgedachte én van de huidige Vlaamse Beweging, wilden ze uitdrukkelijk en dankbaar in die sobere plechtigheid groeten en gedenken.
P1020531
Daarom worden “de houthakkers van de Orne” en één van hen in het bijzonder, Alfons De Schepper, voor het voetlicht gebracht. Hij ligt immers begraven op het Dilbeekse kerkhof. Daarom ook werd de herdenking aan zijn laatste rustplaats georganiseerd. Aangekomen aan het graf hield erevoorzitter Guido moons een toespraak. Wij citeren een paar alinia’s uit deze toespraak.
P1020527
Hij had het onder meer over hoe het er toen in het leger aan toe ging. Wie het waagde als gewone piot maar ook als zeldzame onderofficier of officier tegen het ééntalig Frans in het leger te reageren werd keihard en ongenadig gestraft. Het was de tijd van de beruchte en dodelijk vernederende zin: “Et pour les flamands, la même chose!”.

Juist dit facet van WO I wordt vandaag door bepaalde officiële federale instanties liever doodgezwegen. Ja, moest men kunnen zou men dat het liefst van al uit het Vlaamse collectieve geheugen weggommen. Het is immers een storende passus, die het tricolore epos ontsiert.

Het wedervaren van “de houthakkers van de Orne” is daar een onmiskenbaar element van. Het wedervaren van vijf eenvoudige volksjongens en van vijf “gestudeerden”, tien in totaal dus. Die omwille van hun consequente Vlaamse houding werden gestraft en als gemeenrechterlijke dwangarbeiders naar Frankrijk werden gestuurd. Meer bepaald naar de bosrijke streek in de buurt van de rivier de Orne.

Om daar slecht gehuisvest, quasi ondervoed en tegen een onwaarschijnlijk loon, die naam onwaardig, van maximum 10 centiemen per uur een godganse dag bomen te rooien in weer en wind, dag in dag uit en dat gedurende anderhalf jaar. Een van die tien stoutmoedigen was een jonge bakker uit het kleine Oost-Vlaamse dorp Zeveneken, zijn naam: “Alfons De Schepper”. Zijn misdaad? Tijdens het appel, wanneer de compagnie aantrad en ieder soldaat zich luidop moest nummeren: “un, deux” deed De Schepper dat altijd en onverstoorbaar in het Nederlands tot grote ergernis van zijn oversten

Toen op een dag leden van de militaire veiligheid in de briefwisseling van Alfons De Schrijver gingen neuzen, vielen ze over het feit dat De Schepper in talloze brieven het had over “Vlaanderen” en over “Vlaamse grieven”. Op zijn militaire identiteitskaart kwam prompt de stempel: “douteux au point de vue patriotique”. Hij werd onder militaire escorte op de trein richting de Orne gezet.

Fysiek geknakt is Alfons pas in juli 1919 terug naar huis mogen komen. Want tijdens die gedwongen ballingschap van 18 maanden werd De Schepper tweemaal dodelijk ziek gehospitaliseerd, eenmaal was hij op sterven na dood ten gevolge van een acute bloedvergiftiging. Hij zou zijn beroep van bakker nooit meer kunnen uitoefenen.

Na de toespraak van Guido werd er een bloemstuk op het graf van Alfons geplaatst en kon iedereen nog een roos op zijn laatste rustplaats neerleggen. Burgemeester Segers van Dilbeek was de laatste in het rijtje die dat gebaar stelde. Na de belofte dat VVB Dilbeek het graf zou adopteren en bijgevolg ook onderhouden, werd deze plechtigheid afgesloten met het sereen zingen van de Vlaamse Leeuw.
P1020533

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here