Schrijver met x-factor gezocht

Azertyfactory Joke SchauvliegeSchrijver met x-factor gezocht, Azertyfactory maakt de schrijver in je wakker op de Boekenbeurs

Iedereen heeft zijn eigen verhaal en kan dat ook op papier zetten. Dat is de overtuiging van Creatief Schrijven vzw. Op de Boekenbeurs nodigt de organisatie iedereen uit om de Azertyfactory te bezoeken; een retromachine die van iedereen een schrijver maakt. Je gaat in de machine, verzint een titel voor je boek, kiest een genre, lacht even naar de camera en enkele seconden later rolt je eigen boek uit de machine. De cover is gepersonaliseerd, het binnenwerk is blanco. Creatief Schrijven vzw daagt beursbezoekers uit om hun eigen boek vol te schrijven en de teksten te posten op het online platform Azertyfactor. Op die site gaat Creatief Schrijven vzw op zoek naar nieuwe schrijvers met een stevige portie x-factor. Gevestigde auteurs en specialisten uit het boekenvak selecteren er tijdens de Boekenbeurs hun favoriete teksten. De schrijvers van die teksten winnen op de laatste dag van de Boekenbeurs een speeddate met auteurs en specialisten uit het boekenvak.

Azertyfactory: eigen boek in handen

Creatief Schrijven vzw opent op de Boekenbeurs de Azertyfactory, een retrofabriek die van iedereen een schrijver maakt. In de fabriek doorlopen beursbezoekers een aantal eenvoudige stappen. Ze kiezen een titel voor hun boek, een genre, een quote die benadrukt hoe fantastisch hun boek is en ze glimlachen als een echte schrijver naar de camera. Door een eenvoudige druk op de knop treedt de Azertyfactory in werking en begint ze te ratelen als een immense schrijfmachine. Enkele seconden later valt het gepersonaliseerde boek uit de productielade. De kersverse auteur mag vervolgens op de foto met zijn boek. Die foto krijgt hij in zijn mailbox en daarmee kan hij likes scoren op social media. De machine werd gemaakt door Aksident en De Klopperij, beiden organisaties streven, net als Creatief Schrijven vzw naar esthetisch verantwoorde oplossingen met wat joie de vivre en weinig pretentie.

Schrijver met x-factor gezocht

Creatief Schrijven vzw hoopt met de Azertyfactory op de Boekenbeurs zoveel mogelijk mensen aan het schrijven te krijgen. Ze kunnen hun teksten posten op www.azertyfactor.be. Daarmee komt de organisatie tegemoet aan de behoefte van schrijfliefhebbers om teksten te delen met een publiek en om contacten te leggen met de professionele letterensector. Schrijfliefhebbers kunnen op Azertyfactor een account aanmaken, een literair CV bijhouden en teksten publiceren. Geïnteresseerden kunnen ook deelnemen aan schrijfuitdagingen, opdrachten of wedstrijden. Onder de noemer ‘kansen’ verzamelt Creatief Schrijven vzw een reeks mogelijkheden om schrijftalent aan te scherpen.

Auteurs en specialisten uit het boekenvak houden het platform in de gaten en tippen tijdens de Boekenbeurs elke dag één tekst, gaande van een gedicht, over een essay tot een kortverhaal. Onder meer Els Beerten, Bart Koubaa, Kris Van Steenberge, Marnix Peeters en Katrien De Loose van De Bezige Bij Antwerpen doen mee. Op 11 november ontmoeten de vakspecialisten en de mensen van wie de tekst gekozen is elkaar voor een speeddate. De geselecteerden kunnen aan specialisten vragen stellen over publiceren, debuteren, schrijven, schrappen en promotie maken.

Het online platform Azertyfactor bestaat nu één jaar en volgens directeur An Leenders komt het tegemoet aan een grote nood. “De meeste schrijfliefhebbers willen gelezen worden. Ongeveer 1500 schrijfliefhebbers maakten ondertussen al een profiel aan op Azertyfactor en publiceerden samen al meer dan 3.000 teksten. We ontvangen heel veel positieve reacties, zowel van auteurs en vakspecialisten die elke week op woensdag hun favoriete tekst kiezen, als van mensen die teksten posten. Maar ook van lezers. Onlangs postte iemand op facebook in de groep iedereen leest dat Azertyfactor bijzonder fijn leesvoer levert. We slagen erin om met Azertyfactor schrijvers, lezers en de professionele letterensector samen te brengen rond hun gedeelde passie: het geschreven woord.”

Workshops en lezingen

Creatief Schrijven vzw biedt op de Boekenbeurs ook een aantal schrijfworkshops en lezingen aan. Op het programma staan: schrijf je eigen stripverhaal met Serge Baeken, de ontwerper van de Boekenbeursaffiche (31/10), een Poetry Slam in de klas met Carmien Michels en Max Greyson (5/11), webschrijven met Kristof D’hanens (6/11) en ZIN- lust in je leven door schrijven met Geertje Couwenbergh (10/11).

Creatieve duizendpoot Guillaume Van der Stighelen wakkert de inspiratie aan tijdens de lezing creativiteit in je schrijfproces (8/11). Hij geeft tips en advies om de eigen vindingrijkheid optimaal te benutten tijdens het schrijfproces. De workshop fantasy schrijven met Bavo Dhooge (1/11) is ontzettend populair en zat onmiddellijk vol. Fantasy-liefhebbers kunnen op de themadag Fantasy wel nog het panelgesprek Het geheim van fantasy bijwonen (1/11). Auteurs Guido Eekhaut, Bavo Dhooge en An Janssens vertellen uitvoerig over hun schrijftraject en hun eerste stappen in de fantasywereld.

Organisatie

Creatief Schrijven vzw is het steunpunt voor iedereen die schrijven niet laten kan. Elk jaar op de Boekenbeurs promoot de organisatie op een originele manier literair schrijven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here