Diploma zonder studeren

computerDiploma’s halen zonder te studeren, afwezigheden invullen, strafstudies doen verdwijnen. Zijn computersystemen de zwakke plekken van de scholen? En hoe makkelijk is het om het schoolsysteem te hacken?

Telefacts trekt op onderzoek en stelt vast dat software om in te breken in computersystemen massaal en gratis op het internet circuleert. We doen een audit in een middelbare school en hebben binnen een half uurtje het paswoord van leerkrachten te pakken. We vinden makkelijk toetsen, kunnen afwezigheden aanpassen en zijn zelfs in staat om de hele server van de school te wissen. En het probleem beperkt zich niet tot middelbare scholen, ook websites van hogescholen en universiteiten zijn kwetsbaar. “De vraag is tegenwoordig niet of je school ooit gehackt zal worden, maar wanneer dat gebeurt. Als je in staat bent het netwerk van je school te hacken geeft dat macht, reputatie, aanzien. Ik denk dat er in elke school hackers aanwezig zijn want hacken op zich is niet moeilijk”, vertelt een hacker.

Hackers zijn moeilijk te vatten. Als een school al eens een leerling betrapt, twijfelen de meeste directeurs om een klacht in te dienen bij de politie, uit angst voor reputatieverlies. De politie kan dan ook amper inschatten in welke mate hackers actief zijn in Vlaamse scholen. Maar het gerecht wil potentiële hackers wel waarschuwen. Hackers overtreden verschillende wetten zoals inbraak en schriftvervalsing en riskeren verschillende jaren gevangenisstraf.

Edubit is een vzw die ICT-coördinatoren bijstaat om een goed computerbeleid op school uit te bouwen. Om een zicht te krijgen op de ernst van de situatie doet Edubit steekproeven op websites waar hackers zelf aangeven welke scholen ze hebben gehackt. “We hebben een screening gedaan van de laatste vijf maanden en merken dat gemiddeld twee scholen per week worden gehackt. Maar dat aantal is maar het topje van de ijsberg, want het gaat om hackers die hun actie zelf aangeven. Het overgrote deel van de hackers pleegt hun feiten anoniem en onopgemerkt.” Dat het probleem grote proporties aanneemt, getuigen de hackers zelf in Telefacts. “In elke school zit sowieso iemand die toegang heeft tot de server waardoor hij toetsen, taken en examens kan afhalen. Ik ben er zeker van dat dat op elke school gebeurt. Scholen zijn totaal niet beveiligd, ze gaan steeds meer digitaliseren maar de beveiliging groeit niet mee. Leerlingen kunnen punten en afwezigheden aanpassen en het beste is, je wordt toch niet gepakt.”

TELEFACTS

School gehackt

dinsdag 21 oktober 2014 om 21.35 bij VTM

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here