Uitwijzing van directeur JHRO uit Congo (DRC)

reispasDidier Reynders reageert op uitwijzing door RDC van Scott Campbell, directeur JHRO

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is bezorgd over de uitwijzing van Scott Campbell uit de Democratische Republiek Congo (DRC). Campbell is directeur van het gezamenlijke bureau van de Verenigde Naties voor de mensenrechten (JHRO). Het bureau is gevestigd in Kinshasa en werd door de MONUSCO en de hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties opgericht.

De uitwijzing volgt op de publicatie van een rapport van het JHRO. Het beschrijft ernstige schendingen van de mensenrechten door agenten van de Congolese nationale politie, van 15 november 2013 tot 15 februari 2014. De schendingen gebeurden tijdens de zogenaamde Operatie Likofi (vuistslag in het Lingala) om de criminaliteit in Kinshasa te bestrijden.

Tijdens de bespreking in de commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers op 29 januari 2014 zei Didier Reynders dat de strijd tegen stedelijke criminaliteit noodzakelijk is. Maar de Congolese overheid moet de mensenrechten naleven, zeker tegenover minderjarigen. De minister hoopt dat er een onderzoek zal komen en dat de daders van het geweld zullen worden berecht. De uitwijzing van de directeur van het JHRO na het rapport is niet het juiste antwoord van de Congolese regering.

Minister Reynders dringt er daarom bij de Congolese regering op aan om op haar beslissing terug te komen. Zeker omdat de DRC internationale verplichtingen heeft inzake mensenrechten. Hij roept de Congolese overheid ook op om een dialoog aan te gaan met het JHRO op basis van de aanbevelingen in het rapport.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here