Catalaanse regering wacht niet op Madrid

DemesmaekerCatalaanse regering wacht niet op Madrid

Op 9 november zal het Catalaanse volk zich in een indicatieve volksraadpleging kunnen uitspreken voor een onafhankelijke Catalaanse staat, zo maakte de Catalaanse president Artur Mas gisteren bekend. Het referendum is een alternatief voor het oorspronkelijk geplande, maar door het Spaanse Grondwettelijke Hof geschorste, referendum. Voor Mark Demesmaeker, Europees Parlementslid van de N-VA, zet de Catalaanse overheid hiermee geen stap terug.

“De Catalaanse regering heeft alles gedaan om een dialoog tussen Barcelona en Madrid mogelijk te maken, maar moet helaas vaststellen dat de Spaanse regering geen gesprekspartner wil zijn. In het licht van die tegenkanting en de schorsing van het oorspronkelijke referendum, heeft de Catalaanse president Artur Mas aangegeven dat de Catalaanse overheid, binnen het kader van de wettelijke mogelijkheden die zij zelf heeft, een consultatie zal organiseren. Alle Catalanen ouder dan 16 jaar zullen daaraan kunnen deelnemen.”

Demesmaeker was een van de talrijke aanwezigen op een conferentie in het Europees Parlement waar Catalaanse parlementsleden en vertegenwoordigers van de meest invloedrijke Catalaanse maatschappelijke organisaties een stand van zaken brachten over het onafhankelijkheidsreferendum. Het is de bedoeling na het referendum vervroegde verkiezingen te organiseren, om zo de uitslag van de raadpleging te legitimeren. Bedoeling is dat alle pro-onafhankelijkheidspartijen aan de verkiezingen zullen deelnemen onder eenzelfde programma, met Catalaanse onafhankelijkheid als centraal punt.

“Catalonië heeft 947 lokale besturen. 920 daarvan hebben zich ondertussen al expliciet geschaard achter de oproep voor Catalaanse zelfbeschikking. Intussen kon ik vaststellen dat ook in het Europees Parlement de steun voor het principe van zelfbeschikking groeit. Europarlementsleden van haast alle politieke fracties gaven steun aan de Catalaanse eis voor de organisatie van een democratische volksraadpleging. Het verlangen naar een eigen staat overschrijdt daarmee de ideologische grenzen tussen Catalonië en Brussel”, aldus nog Demesmaeker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here