Noorderlicht trekt meer toerisme naar Noorwegen

Northern Lights Boost Tourism to NorwayNoorderlicht trekt meer toerisme naar Noorwegen. De interesse in noorderlichtreizen naar Noorwegen is de afgelopen jaren gegroeid. Omdat er dit jaar sprake is van de beste ‘polariteit’ van de zon sinds een decennium, wordt komend winterseizoen een recordaantal bezoekers verwacht.

Er gaat niets boven de sensatie van het aanschouwen van het noorderlicht – ook wel ‘aurora borealis’ genoemd. De belangstelling voor reizen naar Noord-Noorwegen om deze spectaculaire natuurlijke lichtshow te bekijken stijgt de laatste jaren. Bovendien worden bezoekersaantallen verwacht een extra ‘boost’ te krijgen deze winter, omdat het komende seizoen sprake is van de beste weersomstandigheden sinds een decennium om het noorderlicht te kunnen zien. Dit komt door het natuurfenomeen waarbij de polariteit van de zon draait, wat ongeveer iedere 11 jaar gebeurt.

De huidige periode van maximale zonneactiviteit heeft al een piek gehad – tegen het einde van 2011 en het begin van 2012. Met een tweede piek aan het einde van 2013, ziet het er naar uit dat deze ontwikkeling nog verder doorzet komende winter.

“Het zien van het noorderlicht in Noorwegen staat op de ‘bucket list’ van vele reizigers. We hopen hun droom dit seizoen te kunnen vervullen en overstijgen,” zegt de directeur van toerisme in Noorwegen, Per-Arne Tuftin.

Toename in vraag

De auroragordel raakt Noord-Noorwegen in de Lofoten eilanden en volgt de kust helemaal tot aan de Noordkaap, Europa’s noordelijkste punt. Er is geen andere plek op aarde die je een betere kans biedt om de lichten te spotten dan in Noord-Noorwegen.

Noorwegen is de beste plek ter wereld om het natuurverschijnsel te zien om diverse redenen. Grote delen van het auroragebied zijn ontoegankelijk voor reizigers – en wintertemperaturen in het grootste gedeelte van het binnenland in de zone zijn erg laag. Dankzij de Golfstroom heeft het kustgebied van Noorwegen echter een milder klimaat dan andere locaties op dezelfde breedtegraden. Bovendien is dit gebied ook veel makkelijker te bereiken door middel van vliegverbindingen van over de hele wereld.

Door haar positie als een ‘noorderlicht hub’, ziet Noord-Noorwegen een toename in vraag. Gedurende de laatste vijf jaar is er een stijging geweest van 130% in toeristische overnachtingen in de drie meest noordelijke provincies van Noorwegen – wat heeft geleid tot een waardegroei van ongeveer 143 miljoen NOK.

Arctische avonturen onder het noorderlicht

Het zien ontvouwen van de akelig mooie gloed en tot leven komen van de hemel met een buitenaardse weergave van blauwgroene flikkerende lichten is een werkelijk onvoorstelbare ervaring. De mogelijkheid om het noorderlicht te zien is een belangrijke trekpleister om Noord-Noorwegen te bezoeken voor mensen van over de hele wereld. Er worden tal van spannende arctische avonturen aangeboden. Allen bieden ze een unieke kans op het vangen van de ongrijpbare lichten tijdens het uitproberen van de inspirerende activiteiten.

Keuzes variëren van hondensleeën, sneeuwscooter rijden over de bevroren vlaktes en slapen in een ijshotel, tot walvissen spotten, ijsvissen, fotografielessen nemen, langlaufen en bus-excursies doen. Ook kun je de lichten achterna aan boord van de traditionele Noorse kuststoomboot, de Hurtigruten, die 34 havens langs de prachtige bevroren kustlijn van Noorwegen aandoet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here