Aalst – Hommage aan Firmin van der Poorten

FOTO  DIRK PRAET - Firmin van der poortenAalst – Hommage aan Firmin van der Poorten

Op zaterdag 18 oktober om 16 uur heeft in de Feestzaal van het Stadhuis van Aalst de evocatie Eurydice plaats, een hommage aan dichter, novellist en aforisticus Firmin van der Poorten (Aalst, 1921-2013).

Firmin van der Poorten debuteerde in 1944 bij uitgeverij Manteau met de dichtbundel Het Kleine Rijk van het Hart. Hij was jarenlang de bezieler en drijvende kracht van het literair tijdschrift Nieuwe Stemmen (1944-1978). Van der Poorten schreef poëzie, dramatische teksten, korte verhalen en novellen, polemische stukken, kritische overzichten, aforismen en luisterspelen. In 1959 werd zijn luisterspel Is er een uitweg uitgezonden door het Belgisch Nationaal Instituut voor Radio-omroep (NIR). Karakteristiek voor zijn woordkunst is de volkse gedragenheid en de helderheid van zijn zegging, kortom de openheid. Prof. Piet Thomas: ‘In de poëzie van Firmin van der Poorten is er veel aandacht voor sociale solidariteit, voor religieuze verbondenheid, empathie voor vereenzaamden en voor allen die de broosheid en de vergankelijkheid van het leven aan den lijve ervaren. Tot in zijn laatste levensdagen heeft Firmin van der Poorten de kunst verstaan tekens van leven en dood te verzamelen die de lezer de verwondering bijbrengen over het geluk, het leed en het lijden van mensen die hunkeren naar liefde, vriendschap en solidariteit en tegelijk weten dat ze onherroepelijk de dood tegemoet gaan. Zijn poëzie is altijd een mix van verhaal en bezinning geweest, van onthullen en verbergen, van levensvreugde en weemoed, van verlangen en vervulling, kortom: een zinrijke tekenwereld van iemand die niet tevergeefs heeft geleefd voor de schoonheid waarvan hij droomde.’

Een keur van kunstenaars die prominent aanwezig zijn op de nationale kunstscène, Walter Brems, André Bruylandt, Raf Coorevits, Annette Defoort, Frans De Vree, Linde Ergo, Ronald Ergo, Octave Landuyt, Hubert Minnebo, Achiel Pauwels, André Roelant, Guy Van Assche, Edward Vandaele en Patrick Vertenten, verlenen aan de hommage hun medewerking. Hun werk werd gebundeld in een boekwerk samen met een bloemlezing uit de gedichten van Firmin van der Poorten die tussen 1944 en 2013 zijn verschenen over de thema’s van liefde en dood.

De openingstoespraak van de hommage wordt verzorgd door burgemeester Christoph D’Haese. Schepen van cultuur Ilse Uyttersprot leest gedichten over Aalst
van Firmin van der Poorten. Em. prof. Piet Thomas belicht het lyrisch werk van Firmin van der Poorten. De bloemlezing Eurydice wordt voorgesteld door Jean-Paul van der Poorten. Componist Philippe Sorgeloos schreef voor dit eerbetoon een reeks muziekwerken voor zang, cello, dwarsfluit en piano. Zij worden uitgevoerd door hemzelf (piano), Griet De Geyter (sopraan), Paul De Wilde (cello), Sheena Govaert (dwarsfluit) en Filip Van Keer (tenor). De toegang is gratis (deuren 15.30 uur).

FOTO : DIRK PRAET

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here