Brugges Festival strikt met The Gloaming

Brugges Festival strikt met The Gloaming een Ierse super ‘all stars band’

In het weekend van 7 & 8 november loopt de 27e editie van het Brugges Festival in de Stadsschouwburg. Op dit festival van de wereldmuziek concerteren 10 groepen van diverse origine met als absolute headliner de legendarische Ierse folkgroep The Gloaming, voor de allereerste maal in België. Verder op de affiche de Portugese zangeres Lula Pena (exclusief voor België), de swingende en kleurrijke Ivoriaanse zangeres Dhobet Gnahoré, de Turkse groep Yolda featuring Wouter Vandenabeele, en de flamencozangeres Amparo Cortes. Ook de Belgen zijn aanwezig met het Franse chanson van Delrue en Sarah D’Hondt, het jonge vocale talent Jonna en de stringband Those Metal Boys With Their Metal Toys. Singer-songwriter Liever Tavernier presenteert exclusief voor en op Brugges Festival zijn nieuwe CD met gastmuzikanten. Radiocoryfee Mark Lefever introduceert de artiesten.

Sinds 1986 is Brugges Festival het oudste indoorfestival van wereldmuziek. De voorbije jaren werd de programmatie verbreed zonder de roots van het festival te verloochenen waarbij de nadruk ligt op akoestische wereldmuziek, folk en chanson.

Op Brugges Festival werd de voorbije decennia alvast geschiedenis geschreven. Zo werden er acht cd’s live opgenomen, gingen er negen eigen creaties in première, kreeg het festival in 1990 een Europese prijs als ‘cultural stage of the year’, en werd het culturele luik van de Olympische Spelen te Athene 2004 geopend door een muzikale creatie van Brugges Festival. Ook toenmalig onbekende groepen als Madredeus, Guo Yue, Nena Venetsanou, Misia, en Kari Bremnes zetten voor het eerst voet op een Belgisch podium te Brugge. De beroemde Griekse actrice-zangeres Irene Papas gaf ooit haar enige twee concerten voor Noord-Europa op Brugges Festival. Daar maakte het Belgische publiek vaak voor het eerst live kennis met kleppers als Mikis Theodorakis, Paco De Lucia, The Chieftains, The Dubliners, Clannad, Anouar Brahem, Manos Hadjidakis, Randy Newman, Paolo Conte.

Organisator Jo Van Driessche: “Vorig jaar hebben we Brugges Festival voor het eerst moeten annuleren, maar nu staan we er terug. Met groepen uit België, Ierland, Turkije, Portugal, Spanje en Ivoorkust bieden we een brede waaier aan stijlen en roots. Jonna, Sarah D’Hondt, Delrue en Lula Pena zorgen alvast voor de verjonging op het podium. ‘Those metal boys with their metal toys’ brengen wat ‘lucht’ in het programma en dragen bij tot de festivalsfeer. De in Brussel wonende Amparo Cortes zal voor een opzwepende flamenco-opstap zorgen naar Dhobet Gnahoré. Deze Ivoriaanse en haar band zullen de zaal ongetwijfeld laten ontploffen. Met ‘Yolda’, een programma rond vijftig jaar migratie aangestuurd door Wouter Vandenabeele en Turkse muzikanten, blijft het festival koppig inzetten op nieuwe producties. Lieven Tavernier stelt in primeur zijn nieuwe CD voor. En met The Gloaming halen we, in première voor België, een absolute Ierse folktopper binnen, met het legendarische quintet Iarla Ó Lionaird, Thomas Bartlett, Caoimhín Ó Raghallaigh, Martin Hayes en Dennis Cahill.”

Praktisch

Brugges Festival, 7 & 8 november 2014, Stadsschouwburg Brugge, Vlamingstraat 29. Organisatie: vzw Rembetika.

brugse festival

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here