Juli en augustus steeds natter

Juni is de betere vakantiemaand, Juli en augustus steeds natter. De vraag rijst dan ook of augustus wel de maand is om op vakantie te gaan in Nederland of België? Weeronline.nl zocht het uit.

zeeDe zomer is deze dagen ver te zoeken. Met een temperatuur ruim beneden normaal en regelmatig buien lijkt het met vlagen zelfs al herfst. De kans op droog weer is in juni de laatste jaren beduidend groter dan in juli en augustus. Wel moet je dan voor lief nemen dat het dan meestal nog niet zo warm is als in de traditionele schoolvakantieperiode. Qua zonuren zijn er over het algemeen weinig verschillen tussen de drie zomermaanden.

Juli en augustus warmste maanden
Van de zomervakantie verwachten veel mensen dat het lekker warm is en je ’s avonds lang buiten kan zitten. Met respectievelijk 17,7 en 17,6 graden in Nederland zijn juli en augustus gemiddeld de warmste maanden van het jaar.

Augustus telt 24 warme dagen tegenover 21 warme dagen in juni. Een warme dag is een dag met maxima van 20 graden of meer. Het aantal dagen dat het zomers (25 of meer) of tropisch (30 of meer) warm wordt, is in juli dan weer groter dan in augustus.

Top zomermaanden worden natter
Maar naast warmte willen we het liefst ook droog en vrij zonnig weer. Helaas is dit iets lastiger in de gemiddelde Nederlandse zomer. Zowel in juli als augustus valt gemiddeld (klimatologie 1981-2010) een millimeter of 70. Wanneer we alleen kijken naar de 21e eeuw dan komen we uit op 90 millimeter. We kunnen daarmee voorzichtig concluderen dat de topzomermaanden in Nederland steeds natter worden, wat in overeenstemming is met de klimaatrapporten van het IPCC en het KNMI.

Qua zonuren is het verschil tussen juli en augustus klein: 214 tegenover 197 uur. Omdat in augustus de dagen korter duren kunnen we stellen dat beide maanden vergelijkbaar zijn als het gaat om hoeveelheid zon.

Juni een betere optie?
Wat dat betreft is juni misschien een betere maand met gemiddeld “slechts” 66 mm neerslag sinds begin 21e eeuw. Met 194 uur zon doet de maand juni ook niet onder voor juli en augustus.

Hou je van warm weer dan zijn juli en augustus dus de beste maanden om op vakantie te gaan, maar de kans op (stevige) buien is dan groot. Wil je wat meer zekerheid op droog weer kies dan voor de maand juni, maar besef wel dat het minder warm is dan later in de zomer.

Uitgebreid weerbericht: www.weeronline.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here