Jong VLD: 6.500 jongeren verliezen wachtuitkering

Jong VLD ontmaskert ABVV: niet 55.000 jongeren maar 6.500 jongeren verliezen wachtuitkering

jongvld

“Het ABVV protesteert tegen de beperking van de wachtuitkering en stelt een brief te hebben verzonden naar 55.000 jongeren omdat die na 3 jaar geen recht meer hebben op een wachtuitkering. Uit cijfers die de RVA online plaatst, blijkt echter dat het slechts om 6.547 jongeren onder de 25 jaar gaat die hun wachtuitkering zouden verliezen. Het ABVV spreekt van “55.000 jongeren”, maar telt dus ook alle 30’ers, 40’ers en 50’ers mee die nooit 12 maanden na elkaar gewerkt hebben. Deze personen zouden toegang hebben tot de ‘gewone’ werkloosheidsuitkering indien dat wel het geval was,” aldus voorzitter van Jong VLD Bert Schelfhout. “Het ABVV lijkt steeds meer op een vakorganisatie ter verdediging van werkloosheid. Kunnen we de werkloze jongeren én ‘ouderen’ geen beter perspectief geven dan een uitkering?” vraagt Jong VLD zich af.

België is het enige Europese land waar dit systeem van wachtuitkering nog bestaat. De ontslagnemende federale regering besliste om de wachtuitkering te beperken tot 3 jaar voor samenwonenden. Voor gezinshoofden en alleenstaanden wordt de wachtuitkering beperkt tot 3 jaar vanaf de leeftijd van 30 jaar.

ABVV verdediger van werkloosheid?

“Dat het ABVV steeds meer op een vakorganisatie lijkt ter verdediging van de werkloosheid blijkt ook uit hun folders (klik hier). Ook de recente stakingen waarbij werkwilligen het slachtoffer zijn van hun acties dragen niet bij aan hun imago. Hierdoor lijdt onze economie miljoenen schade, wat ook jobs kost. De tijd is rijp dat het monopolie op het uitkeren van werkloosheidsvergoedingen wordt opgeheven.” aldus Bert Schelfhout. “Jongeren verwachten dat een moderne vakorganisatie denkt in functie van jobcreatie in plaats van werkloosheid te omhelzen.

Monopolie bannen voor uitkering werkloosheidsvergoedingen
Jong VLD wil dat het monopolie voor het uitkeren van de werkloosheidsvergoedingen wordt opgeheven. “Ook bedrijven moeten de kans krijgen om via een aanbesteding in moderne dienstverlening te voorzien. Daar moeten de federale regeringsonderhandelaars werk van maken.” aldus Jong VLD.

“In gans Europa is werkloosheidsuitkering tijdelijk. Veeleer dan een hangmat moet de overheid een steun zijn voor wie het moeilijk heeft. Een steun die mensen sterker maakt in plaats van afhankelijk. Het ABVV kan bepaalde ideologische denkbeelden nastreven, maar dat botst als je tegelijk de werkloosheidsvergoedingen wil uitkeren. Moderne dienstverleningsbedrijven inschakelen lijkt ons beter.”

Vergoede werklozen – Rechthebbenden op inschakelingsuitkeringen – 2 jaar of meer –
10
Vergoede werklozen – Rechthebbenden op inschakelingsuitkeringen – < 25 j – 2 jaar of meer –

20

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here