Informatie Gentse Feesten met fiets of openbaar vervoer

gentse feesten

Kom naar Gentse Feesten met fiets of openbaar vervoer. Vrijdag 18 juli 2014 starten de Gentse Feesten. Het stadsbestuur roept de bezoekers van de Gentse Feesten op om zoveel als mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Zo vermijd je files en hoef je niet te zoeken naar een parkeerplaats. De Lijn voorziet opnieuw verschillende nachtbussen. Wie toch met de wagen wil komen, parkeert zich best op een P&R aan de rand van de stad.

gentse feestenKom met de fiets
Snel en goedkoop naar de Feesten gaan doe je met de fiets. Een paar duizend extra fietsenstallingen zorgen ervoor dat je je fiets veilig aan de rand van de Feestenzone kunt achterlaten. Dit kan in twee gratis bewaakte fietsenparkings aan de Baudelokaai of onder de Sint-Michielsbrug. Die zijn dag en nacht open. Aan de Baudelokaai is de fietsenstalling bewaakt van 14 uur ’s middags tot 6 uur ’s morgens, onder de Sint-Michielsbrug zelfs de klok rond. In de bewaakte fietsenstalling is er een voetluchtpomp voorzien voor wie een lekke band heeft.

Ook Kunstencentrum Vooruit in de Sint-Pietersnieuwstraat heeft een ruime fietsenparking die beveiligd is met camerabewaking. De fietsenparking kan dag en nacht gebruikt worden en is gratis. Er is plaats voor 460 fietsen over 2 niveaus. Ook bakfietsen en andere fietsen kunnen er gestald worden.

Verder zijn er nog extra fietsenstallingen in de Sint-Jacobsnieuwstraat, de Hoogpoort, de Limburgstraat, de Maaseikstraat, de Sint-Niklaasstraat, aan het Steendam, de Kouter, in de Vlaanderenstraat, aan de Baudelokaai, aan het Koophandelsplein, op de Sint-Baafssite, in de Drabstraat, de Laurentbrug, aan de Minnemeersbrug en in de Willem de Beersteeg. Gevaarlijk gestalde fietsen elders in de Feestenzone worden om veiligheidsredenen verwijderd.

Veilig met het openbaar vervoer

De Lijn heeft een uitstekend aanbod om feestvierders naar de Gentse Feesten te brengen. Op de drukste dagen zal De Lijn meer dan honderd voertuigen inzetten. De belangrijkste stadslijnen zullen bovendien langer rijden dan normaal, ook na

1 uur ’s nachts. Alle informatie via de website www.delijn.be/gent of tel. 070 220 200 (0,30 €/minuut).

Wie graag eens doorzakt, kan ook dit jaar opnieuw naar huis met een van de twaalf speciale Feestenbussen van De Lijn. Die vertrekken zoals elk jaar aan Gent Zuid, telkens om 0.30 uur, 2.15 uur en 4 uur en brengen je naar tal van bestemmingen rond Gent, van Zelzate tot Gavere en van Nevele tot Wetteren.

NMBS Mobility voert een speciale actie voor de feestvierders. Van vrijdag 18 tot zondag 27 juli 2014 kun je in elk NMBS-station een voordelig treinbiljet ‘Gentse Feesten’ (code 673) kopen, waarmee je een korting krijgt van 50 % op een treinreis heen en terug naar Gent in tweede klasse. Bovendien is in dit biljet ook het openbaar vervoer met De Lijn (tram of bus) tussen de treinstations Gent-Sint-Pieters of Gent-Dampoort en de Feestenzone inbegrepen. Alle informatie via de website www.nmbs.be.

Voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een beperking

Ook dit jaar zijn er extra voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een beperking. In totaal komen er 55 parkeerplaatsen bij aan de Henegouwenstraat, de Sint-Jansdreef, de Poel, het Sluizeken en aan de Minnemeers.

Touringcars
Tijdens de Gentse Feesten is het François Laurentplein niet toegankelijk voor touringcars. Zij kunnen passagiers laten in- of uitstappen op het Frankrijkplein aan Gent-Zuid.

Doorrijverbod
In de hele feestzone geldt van 12 uur ’s middags tot 6 uur ’s morgens een totaal doorrijverbod voor elk gemotoriseerd voertuig. Bewoners, taxi’s en feestenmedewerkers kunnen zich dus enkel in de voormiddag verplaatsen.

Bewonersparkeren

In en buiten de feestzone zijn er bijna 1500 parkeerplaatsen voorbehouden voor bewoners met een bewonerskaart voor de zones 0, 1, 2, 3, 5 en nu ook 7. Dat is zichtbaar doordat de parkeerautomaten in die straten duidelijk overdekt zijn. Opgelet: in zone 7 mag je enkel parkeren als je een kaart van zone 7 hebt. De parkeerwachters controleren de klok rond.

P&R’s voor wie met de wagen komt

Kom je toch met de wagen? Parkeer hem dan gratis op de P+R aan Flanders Expo en neem van daaruit de tram 1 naar de feestenzone. Dit kan 24 uur per dag. De Lijn zorgt voor een 24 uur service op tramlijn 1 tussen Flanders Expo en de Korenmarkt. In de voormiddag rijdt die om de 10 minuten, na de middag zelfs om de 5 minuten. Vanaf 2 uur ‘s nachts is dit 7,5 minuten. Op topdagen wordt de frequentie vanaf

16 uur opgetrokken tot 4 minuten, vanaf 2 uur ‘s nachts is dit 5 minuten.

Mocht die P+R volzet zijn, dan worden automobilisten doorverwezen naar de parking Station Gent-Sint-Pieters. De Lijn werkt opnieuw samen met de B-Parking aan het Sint-Pietersstation. Hier kun je parkeren voor 10 euro in de grote ondergrondse parking. Een tram- of busrit voor 4 personen van het station naar de Feestenzone en terug is inbegrepen in het tarief. Andere P&R’s zijn er in Gentbrugge en in Oostakker.

Hou rekening met de wegenwerken

Op het grondgebied van Gent zijn er tijdens de Gentse Feesten heel wat grote infrastructuurwerken in voorbereiding of volop in uitvoering. Die brengen onvermijdelijk altijd wat hinder met zich mee. Je kunt er best rekening mee houden of voor alternatieven kiezen als je naar de Gentse Feesten komt. Via deze websites kun je meer gedetailleerde informatie raadplegen over een aantal werven in Gent:

www.projectgentsintpieters.be

www.delijn.be/gent

www.buzzgent.be

www.wegenenverkeer.be

www.infrabel.be/nl/buurtbewoners/werf-in-uw-buurt

www.brusselsesteenweg.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here