Twintigste doortocht van Gent

20ste doortocht van GentZoals alle Gentenaars zijn de Tour- en Recreatieroeiers van de Gentse Roei- en Sportvereniging trots op hun fraaie stad die gegroeid is rond en altijd geleefd heeft met het water. Enkele van de mooiste plekken in Gent liggen dan ook aan rivieren en kanalen. Zelf beleven we enorm veel plezier aan onze wekelijkse roeitraining op Leie, Schelde en belendende waterwegen. Dat plezier delen we graag met roeiers die de onwaarschijnlijke pech hebben niet in Gent te wonen.

Daarom organiseren wij elke laatste zaterdag van juni de Doortocht van Gent, een toeristische roeitocht op de vele kanalen en rivierarmen die Gent rijk is. Dit jaar vindt de Twintigste Doortocht van Gent plaats op zaterdag 28 juni. We verwachten meer dan 100 roeiers uit binnen- en diverse buitenlanden (Nederland, Frankrijk en Duitsland) die de wateren in een 25-tal vaartuigen onveilig zullen maken.

Iedereen vertrekt tussen 10 en 11 aan het clubhuis van de Gentse RS – Vissersdijk 1, Gent – om via een arm van de Leie langs Malem naar de Coupure te roeien en zo de hoofdarm van de Leie te bereiken. Die brengt hen in het historische centrum van Gent.

De vriendelijke sluiswachters van de Sint-Jorissluis en de Brusselse Poortsluis helpen de roeiers respectievelijk de Visserij en de Muinkschelde op, waarna de boten de Ketelvest indraaien om nog eens door het mooiste stukje van Gent te kunnen varen. Er wordt vervolgens gepauzeerd aan de Oudburg.

Rond een uur of twee vertrekt de vloot via de Sint-Jorissluis naar het Handelsdok om door de Tolhuissluis in de Nieuwe Vaart te komen. Na de Elyzeese Velden en nogmaals de Coupure wordt de Leie deze keer stroomopwaarts verkend tot Aan de Bocht. Daar moeten onze gasten hun boten helaas uit het water tillen. Een nutteloos dijkje verhindert er immers de doorgang voor roeiers en kajakkers.

Enkele honderden meters verder is iedereen terug aan de GRS. Meer info op www.doorgent.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here