Extra netwerkcapaciteit tijdens festivals

gsmBASE Company investeert in extra netwerkcapaciteit tijdens festivals en evenementen zoals WK-matchen. Wat deed die truck met antennes gisteren naast de Ghelamco Arena, tijdens de WK-match van de Rode Duivels? Wat doet die container in het midden van dat festival? Dat zou wel eens een extra antenne van BASE Company kunnen zijn, die ervoor zorgt dat zijn klanten naar hartenlust kunnen bellen, sms’en en dataverbinding kunnen maken. BASE Company zorgt ervoor dat de netwerkkwaliteit voor zijn klanten optimaal is, door de capaciteit uit te breiden op meer dan 250 evenementen per jaar. Nieuw dit jaar: alle mobiele antennes zijn uitgerust met 4G.

EXTRA NETWERKCAPACITEIT TIJDENS WK-VOETBALMATCHEN
Tijdens de WK-voetbalmatchen van de Rode Duivels heeft BASE Company extra capaciteit geplaatst daar waar duizenden voetballiefhebbers samentroepten. Ook informeerde BASE Company enkele maanden geleden bij vijfentwintig grote gemeenten naar de plannen om grote WK-evenementen te organiseren. “We kregen enthousiaste reacties van enkele burgemeesters, die graag extra netwerkcapaciteit wilden tijdens hun WK-evenementen”, vertelt Jos Dovil, CEO van BASE Company, en tevens grote voetballiefhebber. “We zorgden er dus voor dat de bezoekers van al die WK-evenementen naar hartenlust konden bellen, sms’en en vooral dataverbinding konden maken. En dat levert ook meteen het bewijs dat ons netwerk al dat extra verkeer goed aan kan.” Tijdens de match op zondag werd 25% meer data verbruikt dan tussen 18 en 20 uur op een “normale” zondag, er werd 20% minder gebeld. Op dinsdag was de piek van dataverkeer tussen 18 en 20 uur zelfs 50% hoger dan op een “normale” dinsdag.

EXTRA NETWERKCAPACITEIT TIJDENS 250 EVENEMENTEN PER JAAR
Op de wei van Rock Werchter heb je steeds ontvangst met je gsm. Toch… vermits er op die wei meestal alleen koeien grazen, is het bestaande netwerk van BASE Company niet uitgerust om tijdens Rock Werchter tienduizenden festivalgangers van voldoende capaciteit te voorzien. “Daarom onderneemt BASE Company op meer dan 250 evenementen per jaar actie op haar netwerk, in samenwerking met de organisatoren. Zo kan elke klant zijn gsm naar hartenlust gebruiken. We zorgen er op die manier voor dat festivalgangers kunnen communiceren met vrienden op het evenement, en dat er kan worden gecommuniceerd met het thuisfront in geval van nood, wat de veiligheid ten goede komt. We zorgen bovendien voor het gebruikscomfort door een goede netwerkkwaliteit te leveren, zoals steeds. Leuk nieuwtje dit jaar: al onze mobiele antennes op evenementen zijn nu uitgerust met 4G”, aldus Jos Donvil, CEO van BASE Company.

Hoe gaat netwerkuitbreiding in zijn werk?
Op de meeste festivals volstaan kleine netwerkaanpassingen. Op middelgrote festivals (bijvoorbeeld de Lokerse Feesten en Marktrock) worden de bestaande antennes in de buurt tijdelijk richting festival gedraaid en verhoogd in capaciteit, om zo een goede netwerkkwaliteit te garanderen op het festivalterrein. Uiteraard kunnen de gewone klanten steeds vlot gebruik blijven maken van het netwerk. Door het grote aantal gebruikers, wordt tijdens een evenement de hoogste prioriteit van herstel toegewezen aan de betreffende antennes.

Op 27 grotere festivals (en hun campings) worden – bovenop de kleine netwerkaanpassingen – tijdelijk bijkomstige antennes geplaatst om de capaciteit te verhogen, zoals tijdens festival zoals Pukkelpop en Rock Werchter, maar ook tijdens andere grote evenementen. BASE Company plaatst in dat geval één of meerdere van de zes containers of de mobiele truck met extra antennes.

Om voorbereid te zijn op al deze grote festivals, deed BASE Company een resem investeringen. Zo zijn de antennes op de containers en de mobiele truck uitgerust met 4G. Bovendien werd een extra container aangekocht om zo alle festivals van goede netwerkkwaliteit te voorzien.

Cijfers en weetjes van dit jaar:
– In totaal worden tijdens het festivalseizoen meer dan honderd tijdelijke antennes geplaatst
– BASE Company maakt gebruik van 1 mobiele truck en 6 containers
– Er werden grote investeringen gedaan: de truck en containers werden geoptimaliseerd met 4G. Bovendien werd er een extra container aangekocht om zo alle festivals te kunnen coveren ( omdat er steeds meer en meer festivals en evenementen georganiseerd worden tijdens dezelfde periode)
– Dit jaar vindt de grootste capaciteitsuitbreiding plaats tijdens Rock Werchter: 4 containers en 1 mobiele truck, goed voor 27 extra antennes.
* 1 container rechts, en 1 container links van het hoofdpodium
* 1 container aan de ingang van het festivalterrein
* 1 container op de grote camping
* 1 truck in het centrum van Werchter
* momenteel wordt er een permanente site gebouwd in Werchter, die de andere camping zal voorzien van netwerk
– Het dataverbruik op festivals gaat jaar na jaar de hoogte in.
– Sms-verbruik volgt de algemene dalende trend niet, en blijft stand houden. Dat is onder andere omdat mensen tijdens festivals vaak naar mekaar sms’en om praktische info uit te wisselen (bv. hun locatie aan het hoofdpodium)

Leuke cijfers en weetjes over de festivalzomer van 2013:
– vond de grootste capaciteitsuitbreiding plaats op Pukkelpop, waar vier containers werden geplaatst, goed voor 24 extra antennes
– werden de meeste sms’en verstuurd op Pukkelpop, gevolgd door Rock Werchter en Tomorrowland.
– werd het meeste dataverbruik gesignaleerd op Tomorrowland, met Rock Werchter op een tweede en Pukkelpop op een derde plaats
– werd de meeste dataroaming gebruikt op Tomorrowland en Rock Werchter (buitenlanders die het netwerk van BASE Company gebruiken). Van alle dataverbruikers op Rock Werchter, waren meer dan 50% roamers. Het overgrote deel van die roamers waren Nederlanders.
– lag het dataverbruik op Groezrock op het festivalterrein betrekkelijk lager dan ’s nachts op de camping. Waren ze druk bezig om hun Facebookstatus up te daten vanuit hun slaapzak? Hetzelfde fenomeen werd gesignaleerd op Graspop Metal Meeting.
– werd op Rock Werchter aan de in- en uitgaan vooral veel gebeld en gesms’t, terwijl op het midden van het festival meer dataverbinding gebruikt werd en minder werd gebeld.

TIPS VOOR ZORGELOOS GSM-GEBRUIK TIJDENS EEN EVENEMENT:
Wil je ervoor zorgen dat de batterij van je gsm het een hele dag uithoudt?
– Schakel je WiFi-verbinding en GPS uit voor minder batterijverbruik
– neem een reserverbatterij mee
– gebruik op festivals zoveel mogelijk je dataverbinding om te communiceren
– Ben je je gsm verloren of is hij gestolen? Neem dan onmiddellijk contact op met de provider, en laat je sim-kaart blokkeren (voor BASE is dat 0486 19 1999)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here