800 babylijkjes in Ierland klopt van geen kanten

kustHet blijkt dat het verhaal over de 800 babylijkjes uit een Iers nonnenklooster volledig uit zijn context is getrokken. Alle media hebben het bericht overgenomen dat de Ierse ‘ongewenste’ baby’s gedumpt waren in een afvalput. Niemand checkte het verhaal. Laat staan dat het gecorrigeerd werd. ‘This is an age of desinformation’ besluit de auteur van Forbes.

“Veel kraamklinieken in Ierland hadden een gemeenschappelijke begraafplaats voor doodgeboren kinderen of mensen die kort na de geboorte overleden. Deze waren soms in een nabijgelegen kerkhof maar vaker in een speciale ruimte op het terrein van het ziekenhuis. “

Heel de wereld stond op zijn kop toen het bericht in de media verscheen. Radio en Tv waren in de ban van het luguber nieuws. Nu blijkt dat het verhaal halve waarheden bevat hoor je er geen haan meer naar kraaien. “Als een dubieus verhaal, zoals dat van de 800 babylijkjes in Ierland, plots in een gereputeerde krant terechtkomt, gebeurt het wel vaker dat men vergeet de juiste vragen te stellen, schrijft Tom Naegels van de krant De Standaard.

www.forbes.comwww.standaard.be  – www.irishtimes.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here