Black Devils in de running voor Beste Studentenbier

bierGentse Black Devils in de running voor titel Beste Studentenbier der Lage Landen.

De vijfde editie van de Brouwland Biercompetitie nadert zijn ontknoping. Brouwland maakte zonet de tien finalisten bekend. Vijf studententeams en vijf hobbybrouwers nemen het nu onderling tegen elkaar op in de finale van 7 juni. Eén van de finalisten is de Black Devils uit Gent. Zij zijn bijzonder verheugd deel uit te maken van deze prestigieuze wedstrijd. De winnaars krijgen niet minder dan 500 liter van hun eigen bier mee naar huis maar daar stopt het dit jaar niet: Delhaize zal de winnende bieren commercialiseren en gedurende drie maanden verkopen in zijn winkels.

Ruim 180 teams streden dit jaar om de begeerde titel in één van beide categorieën te veroveren. 139 teams bekampten elkaar om de titel Beste Hobbybier der Lage Landen, 41 studententeams gingen voor de titel Beste Studentenbier der Lage Landen. Er hangt dan ook veel vast aan de overwinning. De winnaars zullen te vinden zijn in de rekken van Delhaize en zo mogelijk het grote publiek met hun smaak overtuigen.

Bij de vijf gelukkige studententeams zitten de Black Devils van Francis Santens. Zij dingen met hun “Voorlaatsten” mee naar de titel van het beste studentenbier. Voor de naam van hun biertje lieten ze zich inspireren door de welbekende uitspraak: “We gaan nog een laatsten drinken”. Deze brouwers met wetenschappelijke achtergrond, werden tijdens een practicum geprikkeld om bier te gaan brouwen. Het hele proces van titraties en deling van micro-organismen wekte bij deze brouwers uit Gent de interesse op om zelf een bier te brouwen. Belangrijk op te merken is dat twee vrouwen het team versterken. Francis omschrijft Voorlaatsten als een donkere Stout met een zoete maar krachtige smaak die bovendien ook door het vrouwelijk publiek erg gesmaakt wordt.

De opendeurdagen van Brouwland zullen ook dit jaar het decor vormen van de grote finale. Op 7 juni verzamelt een professionele jury om de tien verschillende brouwsels te beoordelen. De lekkerste creatie wordt er uitgepikt na een grondige blindelingse keuring. Vorig jaar leverde Rotterdam nog het winnende team, Jan en Harmen gingen met Barliman’s Best lopen met de eindzege in de categorie Beste Hobbybier. De Lustige Brouwers uit Weelde kregen voor Eden Quadrupel de titel van Beste Studentenbier der Lage Landen. De Belgen namen hun revanche wel zeer serieus. Een strijd der Lage Landen zal de finale niet worden, alle Nederlandse teams werden in de voorronde naar huis gespeeld.

Naast de achtkoppige jury, bestaande uit Anne-Françoise Pypaert, Denis De Keukeleire, Dirk De Kelver, Dominik Maldoner, Filip Delvaux, Frank Boon, Hilaire Spreuwers en Sofie Vanrafelghem, zullen de finalisten ook elkaar beoordelen. De vakjury deelt 80 % van de punten uit, de teamkapiteins 10 % en aan de hand van de etikettenwedstrijd worden de laatste 10 % van de punten verdiend. Dit alles gebeurt onder het toeziend oog van Peter Van Asbroeck die opnieuw de finale in goede banen leidt.

www.mijnbier.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here