HTI Sint – Antonius opent de Congo aan den Yser

decrem
HTI Sint – Antonius opent tentoonstellingen ‘De Grooten Oorlog in Grote Lijnen’ en ‘Congo aan den Yser’

Op maandag 19 mei opende HTI Sint – Antonius feestelijk de tentoonstellingen ‘De Grooten Oorlog in Grote Lijnen’ en ‘Congo aan den Yser’. De tentoonstellingen zijn realisaties van het Instituut voor Veteranen – Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers en kaderen in de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. ‘We werken al het hele schooljaar met de leerlingen rond de thema’s Respect en Remembrance. Deze tentoonstellingen moeten het sluitstuk vormen van ons jaarproject’, zegt Karel Coppens, drijvende kracht achter het project en leerkracht PAV in het HTI Sint – Antonius.

Omdat de school wil motiveren om lessen te trekken uit het verleden, zijn de leerlingen van het voltijds en het deeltijds onderwijs ook zelf actief met het jaarthema aan de slag gegaan. ‘Ze hebben via foto’s een interpretatie gemaakt van hetgeen respect voor hen in het dagelijkse leven betekent’, aldus Karel Coppens. De beelden werden gebundeld in een verrassende foto-installatie, die te zien zal zijn in de inkomhal van de school.

Tot 6 juni staan de tentoonstellingen open voor leerlingen van het basis – en secundair onderwijs in het Gentse, daarna verhuizen ze naar een andere plaats. ‘HTI Sint – Antonius is de eerste school in Vlaanderen waar de tentoonstellingen opgesteld staan. Elke school kan de exposities gratis bij ons aanvragen’, zegt Michiel Engelbrecht van IV-NIOOO-Warveterans, ‘wij zorgen voor de opstelling en gidsen de leerlingen doorheen de tentoonstellingen.’

Tijdens het open schoolmoment op 23 mei (tussen 15u30 en 20u) kunnen de tentoonstellingen bezocht worden door al wie interesse heeft. ‘We verwachten heel wat buurtbewoners, ouders en mensen uit het onderwijs, maar iedereen is natuurlijk van harte welkom. Meer informatie op www.htisa.be

“De Grooten Oorlog in grote lijnen”
Een reizende expo over de periode 1914-1918. De tentoonstelling richt zich op jongeren en is uitermate geschikt om in schoolverband te bezoeken. De oorlogsgebeurtenissen op internationaal en Belgisch niveau worden op dertig mobiele panelen weergegeven.

“Congo aan den Yser”
Tijdens de Eerste Wereldoorlog zette België geen koloniale troepen in op eigen grondgebied. Toch dienden 32 Congolezen, in Belgische uniform, in de loopgraven van 14-18. Wie waren die soldaten? Hoe kwamen ze in België terecht? Waarom gingen ze in het leger? Wat maakten ze mee aan het front? Wie overleefde en wat deden ze na de oorlog? Ontdek de kleine geschiedenis van een aantal grote mannen aan de hand van verloren gewaand archiefmateriaal en nooit geziene foto’s.

Op 23 mei om 17.10 uur geeft de auteur van het boek “Congo aan den Yser”, mevrouw Griet Brosens, duiding bij haar boek en de tentoonstelling.

Hoger Technisch Instituut Sint Antonius, Holstraat 66 9000 Gent.

oorlog

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here