Inwoners tegen stadion Parking C behalve burgemeester

Deze avond waren we te gast op een infovergadering te Grimbergen over de stand van zaken betreffende het nieuwe Nationaal voetbalstadion op parking C. De buurtbewoners waren samengeroepen door de gemeente Grimbergen, de voetbalbond en stad Brussel. Een 150-tal geïnteresseerden woonden de avond bij.

Omstreeks 20u werd iedereen verwelkomd door burgemeester Marleen Mertens, die begon met het afdreunen van een “eisenpakket 14 05 14“. Dat vloeide voort uit een motie gestemd door de gemeenteraad op 26 september 2013. Iets dat ons opviel in dat “eisenpakket” was dat er met geen woord gerept werd over het Nederlandstalig karakter van Grimbergen.

Toen was het de beurt aan de heer Alain Courtois, 1e schepen van Brussel en bevoegd voor o.a sport en 15 jaar secretaris-generaal van de voetbalbond geweest. Volgens hem was er nog niks en vertrokken ze van een “wit blad”.  Courtois wist wel te vertellen dat eventuele partners nationaal en internationaal tijd hadden gehad tot 12 mei tot 14u om hun kandidatuur in te dienen voor het bouwen en exploiteren van het project. Uiteindelijk bleken daarvan nog 4 valabele kandidaten over te blijven.

Betreft het samenstellen van de jury om de vier overgebleven kandidaten verder te beoordelen. Prompt werd er in die jury een zitje aangeboden aan mevr. De burgemeester naast stad Brussel en het Brussels Gewest. Op de vraag of de voorzitter van het actiecomité ook kon deelnemen was het antwoord van de heer Courtois: “ ik zal het vragen “. Na nog wat verduidelijkingen aangaande procedure, financiering, mobiliteit en veiligheid was het de beurt om vragen te beantwoorden vanuit het publiek.

Eén van de vragen was “waarom parking C” en niet een andere locatie? Bleek dat er andere locaties bezocht werden zoals het rangeerstation in Schaarbeek was er één van, maar afgevoerd wegens te duur voor renovatie (vervuiling in de grond, vochtig e.d.). Ook de oude terreinen van de NAVO werden vooropgesteld maar dat botste op een njet vanwege de NAVO zelf.

Ook de vraag om het huidige Koning Boudewijnstadion plat te gooien en een nieuw te bouwen was niet aan de orde wegens opnieuw te duur. Maar toen één van de inwoners begon over het goedgekeurde neoproject werd de sfeer wat grimmiger en hadden veel buurtbewoners de indruk dat het kalf daar gebonden lag. Het Neoproject omvat namelijk een bioscoopcomplex, een mega-shoppingcenter en appartementen. Logisch dat Brussel het project liever ziet op de Heysel dan een nieuw stadion. Niettegenstaande de sfeer grimmiger werd behield de heer Courtois zijn kalmte, een eigenschap waarvoor hij na de vergadering door een Grimbergenaar werd gefeliciteerd.

Menige vraagsteller had het ook over een megalomaan prestigeproject waar bijna niemand vragende partij voor was en dat alleen een heel groot verkeersinfarct met zich zou brengen. Want zo ging hij verder om rendabel te zijn moet er minimum 70x per jaar een activiteit in het stadion plaats vinden, neem daarbij nog de activiteiten van de eeuwfeestpaleizen of een concert in paleis 12 dan zit de ring helemaal vast. Ook de bobo’s van de voetbalbond zullen zeker niet met tram, metro of bus naar het stadion komen! Algemene hilariteit en applaus barstte los vanuit de zaal.

Even nam ook Didier De Baere het woord namens de voetbalbond maar dat ging dan voornamelijk over parkeergelegenheid en hoe men dat probleem zou oplossen. Er werd door hem gesuggereerd dat er zelfs onder de schuine tribunes een parking kon voorzien worden. Toen er vanuit de zaal gevraagd werd aan de burgemeester of Grimbergen nu voor of tegen het stadion was verloor de burgemeester in tegenstelling tot de vorige sprekers haar zelfbeheersing en toen iemand zei dat ze beter achter haar bevolking zou staan in plaats van achter het stadion zei ze bitsig “ wil je dan dat ik niet in de jury zetel?”. Toen er iemand ja zei, reageerde ze niet.

Na de infovergadering verklaarde een zekere K.V uit Grimbergen dat de burgemeester z’on stadion zeker zag zitten. Hij vergeleek haar met een Kameleon met eurotekens in haar ogen. Volgens hem had ze zelfs gezegd dat indien het stadion er kwam de personenbelastingen zouden dalen. Op 22 september beslist de FIFA wie het Europees kampioenschap in 2020 mag inrichten. zelfs als België buiten de prijzen valt wil Brussel toch doorgaan met zijn plannen aldus Courtois omdat Brussel niet meer bereid is om nog jaarlijks 2,5 miljoen euro uit te geven voor het onderhoud van het Koning Boudewijnstadion. Wat de Memorial Van Damme betreft die zou nog doorgang kunnen vinden op de Heysel tot 2020 of 2021. Het nieuwe stadion tenslotte zou moeten klaar zijn tegen 2019. Mensen die de activiteiten van het comité Stadion parking C willen volgen kunnen terecht op www.stadionparkingc.be

Wordt ongetwijfeld vervolgd.
pvdb

2 REACTIES

  1. Geen Vlaamse grond voor Belgobrusselse megalomanie. Als ze absoluut een nieuw kot willen bouwen voor de duivels, dat ze het dan maar op Brusselse grond doen. De verfransingsdruk kan door deze waanzin alleen maar toenemen. Die burgemeester behoort zeker tot de tsjeven ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here