Groot-Bijgaarden beleeft opnieuw tweejaarlijkse Wivinaprocessie

gr bijgaarden 4De tweejaarlijkse processie in Groot-Bijgaarden werd vandaag bijgewoond door Mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop voor Vlaams-Brabant en Mechelen, deken Marc Boulanger, de priesters en Diakens en uiteraard de ganse Bijgaardse bevolking. Ook dankzij de hulp van vele vrijwilligers werd deze processie alweer een succes.

In Groot-Bijgaarden heeft een heilige en religieuze vrouw geleefd, de Heilige Wivina. Op 23-jarige leeftijd kwam ze in Groot-Bijgaarden aan om er als kluizenares te leven, en op die plaats staat nog altijd de Wivinakapel in de Wivinadreef.

Reeds drie jaar later stichtte zij een kloostergemeenschap omdat steeds meer vrouwen haar voorbeeld wilde navolgen, dit werd later de Wivina-abdij. Na een leven van gebed en arbeid overleed zij er op 17 december 1170. Niet lang daarna werd ze heilig verklaard, want vanaf haar dood werd haar graf druk bezocht door het gelovige volk. Uit die tijd dateert ook de eerste processie.

Van oudsher wil de katholieke gemeenschap van Groot-Bijgaarden en omgeving door een processie deze heilige eren. En vandaag was het weer zover onder een stralende zon vertrok aan de Sint-Egidius kerk de tweejaarlijkse processie ter ere van Sint-Wivina. In deze processie wordt het leven van deze Heilige door bijgaardse figuranten uitgebeeld.

De koppositie werd ingenomen door fanfare “De Vrije Belgen” uit Sint-Martens-Bodegem die op treurige marsmuziek de processie mocht openen gevolgd door het Wivinavaandel, gevolgd door de vendeliers “Draeckenbaert” uit Grembergen. Ook dansgroep “Nele” uit hetzelfde Grembergen verleende haar medewerking door aangepaste dans.

In een eerste tafereel wordt de geboorte van Wivina uitgebeeld. Wivina wordt geboren in een adelijk geslacht in Oisy (Frans-Vlaanderen). Door haar bevalligheid werd ze ten huwelijk gevraagd door haar neef Richward. Wivina wees hem af omdat ze haar leven wou wijden aan kuisheid en in dienst van de liefde voor God.

In 1127 vluchtte ze van huis weg en via omzwervingen door het beboste Vlaanderen kwam ze in de abdij van Affligem terecht. Na een kort verblijf daar trekt Wivina verder op zoek naar afzondering. Zo komt ze terecht in Bijgaarden aan de voet van de Vallenberg. Daar vond Wivina een bron en bouwde ze een eenvoudige hut bestaande uit takken. Hier werd later de eerste Wivinakapel gebouwd. Wat uitgebeeld word in het derde deel

In 1143 krijgt ze van Hertog Godfried III van Brabant de toelating tot het stichten van een klooster, onder de vleugels van de abdij van Affligem. Ze blijft er de eerste Priorin tot aan haar dood in 1170. Uiteindelijk zal het klooster der Benedictinessen blijven bestaan tot aan de Franse revolutie.

Wie er vandaag niet kon bij zijn moet alweer geduld oefenen tot de volgende editie mei 2016. (Meer foto’s op FaceBook – Klik hier)

gr bijgaarden 6
gr bijgaarden 2
gr bijgaarden 3
gr bijgaarden
gr bijgaarden 5

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here