Laatste oude spoorbrug van de lijn Antwerpen tegen de vlakte

spoorIn Antwerpen gaat een eeuweling met pensioen. Tijdens het verlengde weekend van vrijdag 2 mei tot dinsdag 6 mei zal infrastructuurbeheerder Infrabel de laatste oude spoorbrug van de lijn Antwerpen – Essen afbreken, nadat ze meer dan een eeuw trouw dienst heeft geleverd. In totaal vernieuwde of verving Infrabel in de zone Antwerpen-Noord maar liefst zes oude spoorbruggen. Deze brug sluit het rijtje. De moderne spoorinfrastructuur komt ten goede aan een vlotte doorstroming van het treinverkeer. Omwille van de veiligheid zullen de IJzerlaan en de Slachthuislaan in Antwerpen tijdens de werken afgesloten zijn.

Technisch hoogstandje en gefaseerde planning

De spoorbrug afbreken is niet zo eenvoudig. De brug ligt immers op een strategische plaats aan de IJzerlaan, één van de belangrijkste toegangswegen tot de stad Antwerpen en een druk bewoond gebied in de stad. Net als de oude brug over het Albertkanaal die tijdens het paasweekend weggehaald werd, ligt ook deze tussen 2 nieuwe boogbruggen – waarvan een op de spoorlijn 25 (Antwerpen – Brussel) en een op de spoorlijn 27A (Antwerpse haven – Mortsel). Het oudje is bovendien 55 meter lang en weegt het 450 ton, wat min of meer overeenkomt met het gewicht van 300 auto’s.

Na de montage van twee kranen en het plaatsen van de nodige ondersteuningen vrijdagavond, zal Infrabel de spoorbrug ter plaatse in stukken zagen. Het schroot zal met behulp van kranen op een vrachtwagen getild worden en afgevoerd worden naar het Albertkanaal. Hier zullen de verschillende stukken verder verkleind worden alvorens ze weggevoerd worden via het water. Daarna gebeurt de afbraak van de landhoofden van de spoorbrug. Arbeiders en ingenieurs werken de klok rond, want op dinsdagochtend 6 mei moet de ochtendspits zowel voor het wegverkeer als het treinverkeer opnieuw normaal kunnen verlopen.

De montage van de nieuwe spoorbrug boven de IJzerlaan is gepland vanaf augustus 2014. Infrabel verwacht dat er vanaf de lente van 2015 treinen zullen kunnen rijden over de nieuwe brug.

Aangepaste verkeerssituatie tijdens de werken

Tijdens de volledige duur van deze werken wordt zowel de IJzerlaan als de Slachthuislaan afgesloten voor alle verkeer, en dit van vrijdag 2 mei (20u) tot dinsdag 6 mei (5u). In samenspraak met de verkeerspolitie heeft Infrabel een aangepaste omleiding voorzien (zie bijgevoegd plan). Zo zal het wegverkeer (inclusief lijnbussen) omrijden via de Noorderlaan en de Groenendaallaan. Fietsers en voetgangers worden omgeleid langs de Merksemsestraat en de Ingenieur Menneslaan. Dankzij de fasering van deze werken zal er slechts beperkte hinder zijn voor het treinverkeer.

Win-win voor alle partijen

De werken aan de spoorbrug over de IJzerlaan zijn een deelproject van het Masterplan van de Vlaamse regering om het file- en milieuvriendelijke goederentransport over het water en het spoor te stimuleren. In dezelfde context werden de spoorbruggen over het Albertkanaal al verhoogd tot een vrije doorvaarhoogte van 9,10 meter. De vernieuwing van de spoorbruggen over de IJzerlaan werd bewust ingepast in de werken aan de Albertkanaalbruggen, en wel om 2 redenen: door de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal moest het spoorpeil over langere afstand aangepast worden; en bovendien was de brug over de IJzerlaan toch aan vernieuwing toe. De nieuwe en moderne spoorinfrastructuur komt uiteraard ook ten goede aan een veilig en stipt treinverkeer. Infrabel slaat hiermee niet twee, maar wel drie vliegen in één klap.

Het einde van deze werken is voorzien tegen de lente van 2015. Het gaat om een samenwerking tussen de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), nv De Scheepvaart en Infrabel. De totale investering voor dit mobiliteitsproject bedraagt ongeveer 26 miljoen euro, waarvan BAM het merendeel betaalt.

Communicatie naar omwonenden prioriteit

Een transparante communicatie naar de betrokken buurtbewoners is een absolute prioriteit voor Infrabel. Alle buurtbewoners ontvingen begin deze week een infobrief over de geplande werken aan de IJzerlaan. Wie daarnaast nog vragen heeft, kan terecht op het gratis nummer 0800 55 000

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here