NIEUW in Gent: iTours – Gratis op stap met een stadsgids

itours

itoursGent – In mei leggen alle vogels een ei. Maar er is meer: op 3 mei slaat ook het gloednieuwe iTours zijn vleugels uit. Bestemming? Gratis stadswandelingen voor alle individuele bezoekers van de stad.

‘i’m not cheap, i’m for free’, staat er op de t-shirts van iTours. En nee, dat is geen tourist trap. De i staat in dit geval niet voor de gidsen die de t-shirts aanhebben, wel voor iTours zelf: een gloednieuwe gidsenorganisatie in Gent die gratis stadswandelingen aanbiedt. Gratis, al apprecieert de gids het natuurlijk wel om na de wandeling met een fooi bedankt te worden.

Ientje is geintje

De gratis wandelingen van iTours zijn er voor iedereen, toerist of Gentenaar, die de stad beter wil leren kennen. Enige voorwaarde? Niet tot een groep behoren, want de i staat ook voor individueel. Inspirator is Nick Provoost, zelf al enkele jaren op pad bij de Gentse Gidsen. Nick: ‘Als gids merk je af en toe dat er zich “illegalen” aansluiten bij je groep. Het zijn individuele bezoekers die aangewezen zijn op de plannen, wegwijzers, infoborden en tips van de Dienst voor Toerisme. Maar zij zijn ook wel benieuwd naar de verhalen achter de feiten, de grappige anekdotes en de tips van een echte local. Voor hen is er nu iTours.’

Online inschrijven

Wie meewil, schrijft zich online in voor de wandelingen via www.iTours.be. Elke zaterdag om 11 uur vertrekt er een wandeling door de Kuip aan de trappen van het NTGent. Op zondag zijn er steevast themawandelingen, zoals een marktenwandeling, een kinderwandeling, een wandeling over WO 1, etc. ‘Door het online inschrijvingssysteem vermijden we dat de groepen te groot worden,’ zegt Nick. ‘Zo heeft de gids ook beter door welk vlees hij in de kuip heeft en kan hij daarop inspelen.’

Vergeet de gids niet

De rondleidingen mogen dan wel gratis zijn. De gidsen die Nick voor iTours bij elkaar zocht zijn stuk voor stuk professionals: ‘Ze zijn gediplomeerd als stadsgids, erkend door Toerisme Vlaanderen en opgeleid om te gidsen in de nieuwe stijl. Dat wil zeggen: interactief en gericht naar de wensen van de groep. Bovendien vragen we dat ze hun verhalen, anekdotes en tips zouden kruiden met zoveel mogelijk eigen persoonlijke ervaringen. Geen twee wandelingen van iTours zullen dus hetzelfde verhaal vertellen.’ En dat allemaal in maar liefst vijf talen: Engels, Nederlands, Frans, Spaans en Duits. Is dat op zich niet al een fooi waard?

www.iTours.be

Caroline Neels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here