Aalst Mixt herdenkt migratieakkoord België, Marokko en Turkije

aalst mixt

aalst mixtAalst Mixt herdenkt 50 jaar migratie met ludieke actie en raamtentoonstelling

Aalst Mixt grijpt de herdenking van de verjaardag van het migratieakkoord tussen België met Marokko en Turkije aan:
– op erfgoeddag (27/04/2014) met een ludieke actie in de vorm van een mobiele mini openlucht tentoonstelling op de Grote Markt te Aalst;
– van 26 april tot 3 mei met een raamtentoonstelling in de Molendries – Hoveniersstraat.

“België sloot migratieakkoorden met landen als Marokko, Turkije, maar ook Italië, Spanje en andere landen om de Belgische bedrijven te voorzien van werkkrachten. Als gevolg hiervan zijn mensen naar België gekomen. Hard werken om snel veel geld te verdienen en te kunnen terugkeren naar het eigen land, dat was hun drijfveer. Zij hoopten op een betere toekomst voor henzelf en hun gezin.

Ook mensen uit andere plaatsen van de wereld, maar met dezelfde drijfveer, hebben zich – vele jaren later – laten verleiden om naar België te komen. 50 jaar na het migratieakkoord met Marokko en Turkije is Aalst hierdoor heel gekleurd.”, zegt José Gavilán, coördinator van Aalst mixt.
“Maar op vlak van tewerkstelling is het beeld vandaag niet zo rooskleurig. Het blijkt dat de instroom op de arbeidsmarkt voor mensen met een migratie-achtergrond niet zo evident is. Met onze mobiele tentoonstelling over werkgelegenheid met foto’s van mensen met een migratie-achtergrond in de jaren 50-60 en vandaag vragen wij blijvende aandacht voor het thema gekleurde tewerkstelling.”, vervolgt Gavilán.

Daarnaast organiseert Aalst Mixt een raamtentoonstelling, bestaande uit foto’s van activiteiten van Aalst Mixt of waar Aalst Mixt betrokken was zoals de ‘ik kook van woede’-actie van 11.11.11, ‘stop de armoede’ van 2013, de persvoorstelling van Aalst Mixt in 2013 en de deelname aan carnaval van Oilsjt Nixt in 2014.

“De meeste foto’s zijn tijdens het diversiteitsfeest in 2013 getrokken. Op 24 mei organiseren we dit feest opnieuw in Ontmoetingshuis De Brug te Aalst. Het staat dit jaar ook in het teken van het jaarthema van Aalst Mixt: gekleurde tewerkstelling.”, besluit José Gavilán.
Ludieke actie (mobiele mini openlucht tentoonstelling)

Plaats: Grote Markt
Doorlopend open vanaf: 14:00 tot 15:00
Datum: 27/04/2014

Raamtentoonstelling
Plaats: Molendries – Hoveniersstraat
Datum: 26/04/2014 t.e.m. 03/05/2014

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here