HoGent: drones zijn de hightech wereld van de fotogrammetrie

drones

dronesStudenten landmeten van de HoGent vliegen met drones de hightech wereld van de fotogrammetrie binnen. In het Afrikaanse Nazinga toonde recent onderzoek overtuigend aan dat bepaalde dierenpopulaties veel efficiënter en nauwkeuriger getraceerd en geteld kunnen worden door middel van drones. De kleine vliegende toestellen openen een wereld van mogelijkheden, ook op het vlak van landmeten. Op 26 april geven studenten landmeten van de HoGent een demonstratie.

Binnen de landmeetkunde zijn er veel verschillende domeinen en technieken. 3D-laserscanning, fotogrammetrie en GIS zijn maar enkele voorbeelden. De technologie staat niet stil en de nieuwste technieken laten toe om bepaalde opmetingen efficiënter en nauwkeuriger te doen. Drones bieden daarbij vele mogelijkheden.

Ondanks het onzekere juridische statuut van dit type toestel zijn er ook binnen de opleiding landmeten van de HoGent experimenten aan de gang om deze mogelijkheden te exploreren. Sinds eind 2013 beschikt de opleiding over een multicopter waar derdejaarsstudenten in en over gebouwen en terreinen vliegen om op basis daarvan plannen te maken.

De vakgroep Makelaardij en Landmeten investeert in een specifieker toestel om ook dienstverlening en onderzoek voor de professionele markt te kunnen uitvoeren. De vakgroep ziet ook mogelijkheden in de inzet van drones in combinatie met 3D-laserscanning.

Het beroep van landmeter-expert is momenteel een knelpuntberoep. Misschien kunnen de drones nieuwe jonge krachten overtuigen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here