N-VA panelgesprek te Sint-Pieters-Leeuw voor verkiezingen 2014

3Onder de titel ‘De Aftrap” verkiezingen 2014 was er vrijdagavond 18 april 2014 ongeveer een 130-tal personen komen opdagen in de Menselborre te Vlezenbeek voor een panelgesprek. De genodigden waren Luc Deconinck (lijstduwer kamer), Ben Weyts (lijsttrekker Vlaams Parlement en Mark Demesmaeker (3e plaats Europees Parlement) met als moderator Wilfried Haesen bekent van radio 2.

De kandidaten mochten zich even kort voorstellen. Zo onthouden we van Luc dat die geboren is in Ukkel, rechten heeft gestudeerd in een vroeger leven nog advocaat was en voorzitter van de vzw Vlaamse Rand werd in opvolging van de plots overleden André De Moor. Ben Weyts wist ons te vertellen dat hij afkomstig is uit Dworp, heeft pol en soc. Gestudeerd en heeft er al een heel politieke carrière bij de VU opzitten. Zo was hij directeur van het Lodewijk Dofsel instituut, in 1999 werd hij fractiemedewerker van de kamer, later woordvoerder van Geert Bourgois om uiteindelijk in 2009 in de federale kamer terecht te komen als opvolger van Herman van Rompuy dankzij het ondertussen ter ziele gegaan kartel met CD&V.

Mark Demesmaeker begon zijn politieke loopbaan als jong VU gemeenteraadslid in Halle, werd daarna leraar in Don-Bosco. Ging ten tijde van de lokettenkwestie in Schaarbeek iedere zaterdag betogen en telkens eindigde dat steevast in de cel van Etterbeek. Hij was de pionier bij de toenmalige BRTN van “Vlaanderen Vakantieland” dat nu nog steeds loopt. Achtereenvolgens ging hij werken voor de VTM nieuwsdienst en het programma “Groene Vingers” om te eindigen bij Vitaya eveneens met een tuinprogramma. Uiteindelijk veroverde hij in 2004 een zetel in Het Vlaams Parlement, en dat van op een vijfde plaats op de kartellijst met CD&V wat deze laatsten zeker niet verwacht hadden. Momenteel zetelt hij in het Europese Parlement in opvolging van Frieda Brepoels die bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen de burgemeesterssjerp veroverde van Bilzen ten nadele van Johan Sauwens.

Na de voorstelling werd er dieper ingegaan op de 25 N-VA verbintenissen waar er drie van werden uitgepikt. Een eenvoudige staatsstructuur, afbouw van de staatsschuld en als derde beter onderwijs, hoewel dat laatste van Luc een andere titel had mogen krijgen. Zo wil hij onder meer een opwaardering van het beroep en een ingangsproef voor nieuwe leraars zodat we meer bekwame mensen krijgen in het onderwijs. Even werd er ook verwezen naar de verschillen in visie tussen N-VA en de minister van onderwijs Pascal Smet betreffende de onderwijshervormingen.

Ben Weyts had het over de steeds maar oplopende staatsschuld en schetste daarbij het verschil tussen het P.S. model dat er zich op focust alles bij het oude te laten en geen besparingen wil doorvoeren integendeel nog meer belastingen. Anderzijds het N-VA model dat mensen die inspanningen leveren beloont en niet bestraft zoals nu het geval is. Een voorbeeld daarvan was bvb de werklozensteun; iemand die werkloos is zit in belastingschaal 40 en als die bvb werk vind en een iets hoger loon ontvangt ten opzichte van zijn uitkering komt hij onmiddellijk in schaal 45 wat betekent dat hij meer belastingen moet betalen en dus minder overhoud dan voordien. Dat moet anders zo stelde Ben.

Mark Demesmaeker had het op zijn beurt over het verschil van werking van het Europese Parlement tegenover de parlementen bij ons. Hier is het zo dat als er gestemd word over een wetsvoorstel bijna altijd meerderheid tegen minderheid is, terwijl in het Europese Parlement het er volgens Demesmaeker veel democratischer aan toe gaat omdat daar steeds een meerderheid moet gevonden worden en deze kan steeds verschillen volgens het ingediende wetsvoorstel.

2Ten slotte werden alle aanwezige kandidaten op het podium geroepen en mochten ze hun handtekening plaatsen op een zwart-gele bal en toeval of niet ze waren net met 11. Na de signeersessie gaf Ben letterlijk de “aftrap” door de bal in het publiek te schoppen, meteen het begin van een stevige campagne.

1

4

5

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here