N-VA geeft jongeren een stem in de politiek

jong nvaN-VA geeft jongeren een stem in de politiek

De politieke partijen stomen zich volop klaar voor de stembusslag van 25 mei. De lijstvorming vormde daarbij een moeilijke puzzel waarbij spreiding een belangrijke rol speelde, aldus Devos. Naast een evenwichtige verdeling qua regio, bevolkingsgroepen en beroepen werd een gezonde mix tussen jong en oud gezocht. Van de 11,1 miljoen Belgen is ruim 2,2 miljoen jonger dan 18 en 1,8 miljoen – dik 16% van de totale bevolking – zit in de leeftijdscategorie tussen 18 en 30 jaar.

Dat jongereninspraak belangrijk is, leidt geen twijfel. Het Centrum voor Politicologie van de KU Leuven bracht in kaart dat jongeren ook zelf wakker liggen van de politiek en erbij betrokken willen worden. Verschillende partijen pakken daarom uit met een flinke dosis verjonging. “Om jongeren duurzaam te betrekken bij de politiek volstaat het echter niet om enkele maanden voor de verkiezingen in actie te treden. Van jongeren democratische en geëngageerde burgers maken, vraagt continue wisselwerking”, aldus Ralph Packet, voorzitter Jong N-VA.

“De N-VA heeft van bij het begin ingezet op jongeren. Daarvan getuigt ons groeiend aantal jongerenleden”, gaat Packet verder. Om dat in de verf te zetten en om jongeren warm te maken om hun stem te laten horen, zetten de jongerenkandidaten van de provincie Antwerpen hun 1000ste jong N-VA lid deze week extra in de bloemetjes. Esma Mujagic ontving een levensgrote lidkaart. “We willen hiermee laten zien dat we echt belang hechten aan onze jongerenpopulatie en er dichtbij staan”, klinkt het bij de jonge N-VA garde.

Dat de N-VA inzet op jong bloed, blijkt ook uit de lijsten die de partij samenstelde voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen eind mei. In Antwerpen tellen de lijsten 12 kandidaten onder de 30 jaar. Op de Kamerlijst staan Yoleen Van Camp, Freya Perdaens (effectieven), Els Verbist, Caroline Janssens, Willem Wevers en Thannee Schaalje (opvolgers). Voor het Vlaamse parlement komen Sofie Joosen, Wendy Simons (effectieven), Ken Casier, Dominick Rediers en Stef Matteus (opvolgers) op. Ann-Sofie Van den broeck is kandidaat op de Europese lijst. Hoeveel jongeren kandidaten uiteindelijk een zitje in de parlementen veroveren, komen we op 25 mei te weten.

5 REACTIES

  1. onze eigen godsdienst staat open voor andere godsdiensten , eerbiediging van godsdienst is een mensenrecht….wat bij de Islam anders moet , is het losmaken van de godsdienst van een machtstructuur en wetten , scheiding der machten dus….en zodanig dat het geen staatdsgodsdienst meer is , een godsdienst mag niet dienen om uit te zijn op macht….die verwevenheid is bij ons allang verleden tijd……..vandaar ook mijn pleidooi om een godsdienst beleving en of geloofsbelijdenis meer naar privésfeer en opvoedingssfeer terug te brengen…

  2. onze eigen godsdienst staat open voor andere godsdiensten , eerbiediging van godsdienst is een mensenrecht….wat bij de Islam anders moet , is het losmaken van de godsdienst van een machtstructuur en wetten , scheiding der machten dus….en zodanig dat het geen staatdsgodsdienst meer is , een godsdienst mag niet dienen om uit te zijn op macht….die verwevenheid is bij ons allang verleden tijd……..vandaar ook mijn pleidooi om een godsdienst beleving en of geloofsbelijdenis meer naar privésfeer en opvoedingssfeer terug te brengen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here