Leegloop uit het onderwijs kan nu pas echt van start gaan

school

schoolOPINIESTUK – Leegloop uit het onderwijs kan nu pas echt van start gaan

“Smet laat vroegere zij-instromers in de kou staan’, zo kopten de kranten gisteren. Hij doet het weer, “Goed bezig” meneer de Minister.

Tot nu toe kunnen zij-instromers in het secundair onderwijs in het beste geval tien jaar financiële anciënniteit meenemen. Dit gaat om leerkrachten die technische en praktische vakken geven en hun nuttige ervaring laten erkennen. Veel van die leerkrachten hebben daarenboven nog een zelfstandig bijberoep, wat hun verloning zeer aantrekkelijk maakt.

Leerkrachten algemene vakken kunnen niet van die nuttige ervaring genieten. Bijvoorbeeld een leerkracht Frans die 20 jaar voor Leefsleutels heeft gewerkt of een leerkracht Nederlands-Engels die 10 jaar op de redactie van de VRT heeft gewerkt, zijn beiden gestart met nul jaar geldelijke anciënniteit in het onderwijs.

Akkoord, leerkracht is een knelpuntberoep. Maar het bevoordeligen van nieuwe zij-instromers is oneerlijk tegenover diegenen die zich reeds jaren inzetten zonder die financiële incentive. Sommige nieuwe zij-instromers zullen meer verdienen dan hun directeur die dag en nacht met zijn/haar school bezig is. De meeste directies zijn ex-leerkrachten algemene vakken en dus kunnen zij geen beroep doen op nuttige ervaring. Een directeur wordt uitbetaald volgens zijn anciënniteit als leerkracht met een extra bonus(je) als directeur.

Vele leerkrachten en directeurs zullen nu pas terug naar de privé keren waar de lonen veel hoger liggen. De ongelijke verloning tussen oude en nieuwe zij-instromers zal een omgekeerd effect creëren en de leegloop in het onderwijs pas goed in gang zetten.

Onderwijs is onze toekomst ! Daarom moeten alle onderwijsmensen gelijk beloond worden. Deze laatste stuiptrekking van onze minister zal hem niet in dank worden afgenomen: een mooi afscheidsgeschenk. Tijd voor een nieuwe minister die de goede leerkrachten en directeurs in het onderwijs moet houden, tijd voor verandering, rechtvaardigheid, gelijke behandeling, … 25 mei wordt D-day voor het onderwijs.

Mania Van der Cam
Directeur KTA MoBi Gent

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here