La Bonne Esperance is een droomlocatie voor vleermuizen

cementfabriekBorderline: een parcours met performances en installaties in het unieke vleermuizenreservaat La Bonne Espérance van Natuurpunt.

Provinciaal cultuurhuis de Warande en De NWE VORST presenteren ‘Borderline’ van Nick Steur, Ruben Nachtergaele, Michel Yang en het collectief WALDEN. ‘Borderline’ is een parcours met performances en installaties in het unieke vleermuizenreservaat ‘La Bonne Esperance’ van Natuurpunt.

Nick Steur kiest met ‘Borderline’ voor minimalisme. Vertrekpunt is om een parcours met performances en installaties te maken zonder elektriciteit: geen spots, geluidsinstallaties, theatertechnische hoogstandjes of enig andere technologie. De voorstellingen worden alleen bij daglicht gespeeld.

Met La Bonne Espérance vonden we letterlijk een droomlocatie. Het domein was tot 1933 een cement- en steenfabriek aan het kanaal Dessel-Schoten in Turnhout. Ondertussen is de fabriek al tachtig jaar gesloten. Natuurpunt nam het domein onder zijn hoede en nu is deze site de belangrijkste overwinteringsplaats voor vleermuizen in de Kempen.

We zoeken de grens op tussen wat natuurlijk en onnatuurlijk is, en zit daar verschil tussen? De bosrijke locatie is in 1900 gemanipuleerd door de mens, met de bouw van een cementfabriek. 33 jaar later kreeg de natuur de kans om het bouwwerk terug over te nemen en het langzaam te overwoekeren. Nu, 80 jaar later, laten we ons door deze locatie inspireren door er weer een manipulatie aan toe te voegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here