Jong VLD wil 3 euro geven aan al wie gaat stemmen

1_aprilGisteren raakte een studie bekend waarbij blijkt dat de helft van de jongeren niet geïnteresseerd is in politiek. “Om de jongeren en zelfs ouderen te motiveren om te stemmen moeten ze aanspraak kunnen maken op een stemsubsidie. Jong VLD wil elke stemmer 3 euro geven te ontvangen op het moment dat je gaat stemmen. Jong VLD denkt dat dit budgetneutraal kan lopen, gezien elke partij jaarlijks 3 euro krijgt per stem die wordt uitgebracht. Als de partijen voor elke Vlaamse kiezer hun financiering voor 1 jaar laten vallen, realiseren we al budgetneutraliteit. Met harde valuta zullen we mensen wel kunnen motiveren.” stelt voorzitter Bert Schelfhout met cynische ondertoon.

Opkomstplicht afschaffen

Jong VLD is al jaren pleitbezorger van de afschaffing van de opkomstplicht. “Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen bleek dat 15% van de mensen niet ging stemmen. Alle andere Europese landen, waar stemrecht geldt, zijn democratisch niet slechter af. Laat politici zelf mensen overtuigen waarom ze naar de stembus moeten trekken. Wie niet wil stemmen kan dat nu al, door blanco te stemmen of het biljet te bekladden. Moet je die personen dan verplichten om een verplaatsing te maken? Verplicht gaan stemmen heeft een economische en zelfs ecologische kost. Zelfstandigen of anderen die vrijaf moeten nemen en zich in alle bochten moeten wringen om hun stem uit te brengen.”

Partijfinanciering verminderen

Wie democratie hoog in het vaandel draagt, beseft dat de zeer gulle partijfinanciering de particratie in stand houdt en tegelijk de heersende elites versterkt. Dit ondergraaft vernieuwing van buitenaf en ook de politieke geloofwaardigheid en zelfs betrokkenheid van burgers. Je moet een evenwichtig politiek speelveld creëren. Door overdreven financiering per stemmer is dit alles uit evenwicht. Jong VLD wil de partijfinanciering verminderen en wil dat dit onderwerp wordt van publiek debat.”

“1 april is een mooie dag. We moeten de Vlaamse subsidiecultuur in vraag durven stellen. Net als de opkomstplicht en de uit de hand gelopen partijfinanciering.” besluit de jongerenvoorzitter. “Heel veel subsidies schieten hun doel voorbij. Eerst neem je het geld af van de mensen om een deel ervan terug te geven. Het andere deel blijft plakken bij het in stand houden van instituten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here