Moordenaar Kitty Van Nieuwenhuysen krijgt schadevergoeding

Ben WeytsEen van drie moordenaars Kitty Van Nieuwenhuysen krijgt schadevergoeding

Weyts: “Kan Turtelboom even tijd maken voor de échte prioriteiten?”

Kamerlid en N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts reageert verbolgen op de schadevergoeding die wordt toegekend aan een van de drie moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen. Een wet uit 2005 stelt dat gedetineerden een ‘speciaal gevangenisregime’ kunnen aanvechten maar de federale regering heeft die wet nog altijd niet ten uitvoer gebracht. De beroepscommissie die moet oordelen over het beroep tegen tuchtsancties werd tot op heden nog altijd niet opgericht. De rechter oordeelde dat de redelijke termijn werd overschreden en veroordeelde de staat tot het betalen van een schadevergoeding van 5.000 euro.

Weyts, zelf afkomstig uit Beersel, de gemeente waartoe het politiekorps van Kitty Van Nieuwenhuysen behoorde: “Dit is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. De federale regering pleegt schuldig verzuim. De wet dateert al van 2005, maar is nog altijd niet ten uitvoer gebracht. Nochtans was minister Turtelboom hier al jaren van op de hoogte. Eind 2011 antwoordde de minister van Justitie op een parlementaire vraag van collega Sophie De Wit dat het klachtenrecht er inderdaad nog niet was, maar dat ‘first things first’ moesten afgehandeld worden. Over welke ‘first things first’ gaat het dan? Over de discussie rond de naamgeving?”

Verkeerde focus op justitie

Weyts: “Minister van justitie Annemie Turtelboom heeft zich de laatste tijd vooral bezig gehouden met een nonsensikale discussie rond de naamgeving, maar de echte prioriteiten op justitie, daar houdt ze ver afstand van. Resultaat: vandaag draait de belastingbetaler ook weer op voor deze grove nalatigheid en deze zaak schept een precedent voor gelijkaardige procedures. Dit gaat volledig in tegen het rechtvaardigheidsgevoel van elke Vlaming.” Weyts begrijpt ook niet dat de minister niet zelf reageerde op deze zaak. De N-VA reageert ook op de rol van Marc Uyttendaele, die naar de rechter trok: “Het is cynisch dat het uitgerekend de echtgenoot van PS-vicepremier Laurette Onkelinx is die deze procedures opstart tegen de Belgische staat. Tot 2007 was Onkelinx overigens zélf minister van justitie.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here