Huiszoekingen fiscus dichter bij een fiscale politiestaat

jambonHuiszoekingen fiscus brengen ons dichter bij een fiscale politiestaat

Uw woonkamer, garage of bergplaats, computer of handtas … niets is nog veilig nu de fiscus zichzelf tot onderzoeksrechter heeft gedoopt. Op zoek naar fraude vult zij haar bevoegdheden zo in dat uw hele privéleven omgespit mag worden. “Het is de zoveelste stap die ons dichter bij een fiscale politiestaat brengt”, menen N-VA-fractievoorzitter Jan Jambon en N-VA-Kamerlid Veerle Wouters, die een onmiddellijke aanpassing van de wet eisen.

De N-VA reageert verontrust op het arrest van het Gentse Hof van Beroep en de rechtbank van Antwerpen. Hierdoor krijgt de fiscus bevoegdheden van een onderzoeksrechter, maar moet het niet dezelfde verantwoording afleggen. “Dit is een regelrechte aanfluiting van de rechtstaat”, menen Jambon en Wouters. “Het hele hebben en houden van iedereen die door de fiscus wordt geviseerd, ligt open en bloot met een knip van de vinger.” Immers, er moet geen proces-verbaal opgemaakt worden. De bewoners moeten zelfs niet aanwezig zijn wanneer de fiscus bij hen thuis binnenvalt.

Rechterlijke waarborgen overboord

Wat vooral tegen de borst stoot is de reactie van de federale regering. De staatssecretaris voor fraudebestrijding, John Crombez (sp.a), ziet er geen graten in omdat de rechtspraak de bedoeling van de wet invult. “Maar alle rechterlijke waarborgen worden overboord gegooid. De fiscus wordt niet gecontroleerd door een onderzoeksrechter en mag meer dan een parketmagistraat”, aldus Jambon. Wouters stelt een onmiddellijke aanpassing van de wet voor: “De strijd tegen fraude is belangrijk, maar niet ten koste van onze privacy en fundamentele rechten. Een fiscale politiestaat is onaanvaardbaar voor de N-VA.”

Ondertussen aanvaarden de meerderheidspartijen deze evolutie. “De regering-Di Rupo viseert zij die werken en ondernemen. Dat wordt vandaag opnieuw pijnlijk duidelijk. De inzet voor 25 mei is dan ook groot: niet alleen de pestbelastingen terugdraaien, maar ook de fundamentele principes van de rechtsstaat herstellen”, besluit Jambon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here