Rookmelder in studentenkot vogend academiejaar verplicht

rookmelderVanaf volgend academiejaar is in alle studentenkotten een rookmelder verplicht op aandringen van Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V).

De brand in een studentenhuis in Leuven waarbij eerder dit jaar twee studentes omkwamen, liet niemand onbewogen. Het voorval deed ook vragen rijzen bij de brandveiligheid van studentenkoten. Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers (CD&V) kaartte de problematiek de voorbije jaren al herhaaldelijk aan in het parlement. Tijdens de commissie van 13 februari ll. drong ze nog eens bij de minister aan op een uniformere en minder vrijblijvende aanpak voor de brandveiligheid in studentenkamers. Vandaag werd in de commissie haar voorstel van decreet goedgekeurd dat bepaalt dat alle studentenkoten tegen 1 oktober 2014 uitgerust moeten zijn met een rookmelder. Schryvers blijft ook pleiten ook voor een registratie van alle studentenkamers en een doorgedreven sensibiliseringscampagne.

Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers kaartte de problematiek van veilige en brandveilige studentenkamers al herhaaldelijk aan in het Vlaams parlement. “Studentenkamers hebben een eigen kwetsbaarheid,” benadrukt zij, “Vaak gaat het over kamers in een eerdere gezinswoning, waar weinig of geen rekening is gehouden met compartimentering, nooduitgangen, enz.” Naar aanleiding van het drama te Leuven in januari kreeg Schryvers de belofte van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche dat er zou gewerkt worden aan een meer uniforme aanpak met betrekking tot de normen inzake brandveiligheid voor studentenkamers. “Dat is alvast goed nieuws, want momenteel bestaat er zo geen eenvormige regelgeving” aldus Schryvers.

Een eenvoudige en goedkope maatregel is het installeren van rookmelders. Sedert 1 januari 2013 is de aanwezigheid van een rookmelder verplicht in elke studentenkamer waarvoor een nieuw contract wordt afgesloten. “Dit moet ook van toepassing worden op bestaande contracten,” aldus Schryvers. Zij maakte dan ook een voorstel van decreet op waardoor vanaf volgend academiejaar alle studentenkamers, ook die met een lopend contract, moeten worden uitgerust met een rookmelder.

Dit voorstel van decreet werd vandaag goedgekeurd in de commissie Wonen. Dat wil zeggen dat het nog voor het einde van de legislatuur door het voltallige parlement gestemd kan worden en dat dus elk studentenkot op 1 oktober uitgerust moet zijn met een rookmelder.

“Het komt toe aan de verhuurders om in deze verplichting te voorzien,” zegt Schryvers, “maar ook studenten moeten oog hebben voor de veiligheid van hun kot. Waar er geen rookmelder aanwezig is, moeten zij die durven eisen. Een serieuze sensibiliseringscampagne is hier zeker op zijn plaats.”

In het verlengde daarvan pleit Schryvers ook voor een registratie van alle studentenkamers, wat nu niet gebeurt: “Wanneer alle koten in kaart worden gebracht, wordt het gemakkelijker om deze te controleren.”

1 REACTIE

  1. alle studentenkotten moeten een rookmelder hebben, dank u wel aan Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here