A capella groep brengt eerste CD met een ode aan Pierre van Dormael

a capelaA capella groep ‘Brussels Vocal Project’ brengt met eerste CD een ode aan Pierre van Dormael

Brussels Vocal Project is een jong ‘a capella sextet’ met drie zangers en drie zangeressen: François Vaiana (bariton), Elsa Grégoire (alt), Anu Junnonen (alt), Frédérike Borsarello-Trésallet (sopraan), Jonas Cole (tenor) en Gilles Wiernik (bass). De diverse stemtimbres blenden wonderlijk samen op hun debuut-CD The Art of Love die pas is uitgebracht.

Hommage

Voor ‘The Art of Love’, het eerste CD-project van Brussels Vocal Project, schreven gerenommeerde Belgische jazzcomponisten speciaal nieuwe nummers die één voor één opgedragen zijn aan wijlen gitarist Pierre Van Dormael (†2008). Fabrizio Cassol, Nathalie Loriers, Fabian Fiorini, Diederik Wissels, Pierre Vaiana, Pirly Zurstrassen en Serge Lazarevitch: elk van hen had een persoonlijke band met Van Dormael en elk van hen componeerde een nummer dat refereert naar Van Dormael’s meesterlijke ‘The Art of Love’ (*). De diversiteit van de 10 ingestuurde composities bleek opmerkelijk, maar toch werd het eindresultaat verrassend coherent. Elke compositie kan overigens ‘gehoord’ worden als een variatie op een hoofdthema.

Linx als inspiratiebron

‘The Art of Love’ werd niet alleen de CD-titel maar vormt dus ook de rode draad van de CD. De groepsleden schreven voor elke song zelf de teksten, vaak pure poëzie. De lyrics van de song ‘The Art of Love’ was reeds in 1986 geschreven door David Linx die overigens ook meezingt als guest vocalist op The Dancers’ Echo, de compositie van Serge Lazarevitch.

De link met Linx is er niet toevallig overigens, want David Linx is de persoonlijke held van de 3 stichtende groepsleden die nog bij hem les volgden aan het Brusselse conservatorium. Hij was niet alleen een inspirerende factor in het ontstaan van de BVP maar zijn spirit hing ook over de groep bij het creatieve proces van de samenzang voor de CD. Op 25 april verzorgt BVP in Theâtre Marni overigens het voorprogramma van David Linx en zal hij uiteraard ook meezingen op het nummer The Dancers’ Echo. De groep kon ook rekenen op saxofonist Pierre Vaiana die zich als peter over het CD-project heeft ontfermd, en op de vzw Talia voor financiële en morele steun, en als ‘extern’ oor voor het totaalplaatje van de muziek.

Geen cliché a capella

De groep wou voor zijn eerste CD-project niet klinken als een cliché a capella groep, met veel show en makkelijke melodieën. Brussels Vocal Project wil daarentegen de mogelijkheden van ‘de stem’ optimaal in the picture zetten, en tegelijk ook (h)eerlijk ‘Belgisch’ klinken. Daarom is de vocale benadering van het ensemble niet alleen gestuurd door de invloed van de hedendaagse Belgische jazzscene, maar ook door pop, chanson en klassieke muziek. Zelf vonden de 6 zangers het zeer verrijkend om het universum van de 10 composities te kunnen binnentreden om er aldus warme maar complexe harmonieën en aanstekelijke ritmes aan toe te voegen. De groep wil alvast dat mensen een nieuw type van a capella muziek ontdekken, en dat ze iets horen wat daarvoor nog niet is gedaan of uitgevoerd. Op deze YouTubelink kan u het Brussels Vocal Project al even kort aan het werk horen.

Story telling met de stem

“Ons concept van a capella groep is enkel mogelijk in België”, zegt mede- oprichter François Vaiana. “Er is momenteel een interessante vocale scene in België aan het bloeien en het broeien. Er zijn veel goede zangers met een zeer persoonlijke aanpak. Bovendien gebruiken wij als groep onze stem ook anders, niet om andere instrumenten te imiteren of om te reproduceren. We gebruiken onze stem om met teksten een verhaal te vertellen dat op zijn beurt een universum creëert door muzikale vervoering. Wellicht zijn wij als ‘Belgische’ groep het resultaat van diverse culturele onderdompelingen door de eeuwen heen. Ieder van ons heeft diverse muzikale achtergronden, we kunnen meer bruggetjes bewandelen en zijn daardoor niet beperkt tot bepaalde stemregionen. In de groep is er respect voor ieders stemtimbre en elkeen komt ruimschoots aan bod”, aldus François Vaiana.

De link met Brussel

Brussels Vocal Project is een bont en uiteenlopend gezelschap van Belgen uit Brussel (François Vaiana, Gilles Wiernik), uit het zuiden (Elsa Grégoire) en het noorden (Jonas Cole) van het land, alsook een perfect viertalige Brusselse Finse (Anu Junnonen), en een Parisienne (Frédérike Borsarello-Trésallet). François Vaiana & Elsa Grégoire startten het Brussels Vocal Project initieel op als een studentenproject tijdens hun zangstudies aan het Brussels muziekconservatorium, onder impuls van hun docent David Linx. Anu Junnonen volgde daar tussen 1999-2004 ook al les bij David Linx. De drie vonden elkaar in 2011 en besloten om het BVP nieuw leven in te ademen. De groep werd aangevuld met 3 complementaire zangers, Frédérike Borsarello-Trésallet, Jonas Cole en Gilles Wiernik. Sinds 2012 is dit ook de definitieve line up die tevens de CD inzong.

Concertdata

March 14 2014: Jazzzolder, Mechelen
March 15 2014: L’Aquilone, feat. Pirly Zurstrassen, Liège
March 16 2014: Pirly’s House, feat. Pirly Zurstrassen, Sart-Lez-Spa
March 22 2014: Rataplan, Antwerp
April 22 2014: Bravo Bxl, Brussels
April 23 2014: Jazzstation, Brussels
April 25 2014: Theatre Marni – support for David Linx, Brussels
November 14 2014: De Bijloke, Gent

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here