Gewezen CD&V-burgemeester en parlementslid Paul Tant overleden

paul tGisteren is gewezen CD&V-burgemeester en –parlementslid Paul Tant overleden. Paul Tant was burgemeester van Kruishoutem van 1977 tot 2009.

Hij zetelde in de Kamer van 1981 tot 1987 en van 1991 tot 2007, eerst als vertegenwoordiger van het kleine arrondissement Oudenaarde, nadien van het arrondissement Aalst-Oudenaarde en later van de provinciale kieskring Oost-Vlaanderen.

In de Senaat zetelde hij van 1989 tot 1991. Hij was van 1993 tot 1999 voorzitter van de CVP-Kamerfractie, van 1999 tot 2003 voorzitter van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken en van 2003 tot 2007 voorzitter van de commissie voor het Bedrijfsleven. Van 1999 tot 2007 was hij ook ondervoorzitter van de Kamer.

Paul Tant was een burgemeester midden de mensen. Onder zijn impuls evolueerde Kruishoutem van een landelijke tot een moderne gemeente maar op mensenmaat. Zijn ervaringen uit de dagelijkse praktijk en zijn contacten met de mensen op het terrein waren zijn leidraad als burgemeester.

Hij was dan ook een fervente verdediger van de gemeentelijke autonomie. Zijn wetsvoorstel tot wijziging van de gemeentewet om de politieke overloperij te beteugelen dat de wet van 2 juni 1987 werd, was een aanzet voor een meer volwassen en een meer correcte gemeentepolitiek.

In zijn parlementair werk ging zijn aandacht vooral naar de land- en tuinbouw Zo slaagde hij erin met de hem kenmerkende vasthoudendheid het btw-tarief voor de sierteelt te doen verlagen. Maar ook in de debatten over institutionele en bestuurlijke hervormingen liet hij zich geregeld opmerken.

Een constante in zijn tussenkomsten in de Kamer, in interviews en vrije tribunes was zijn bezorgdheid voor de goede werking van het Parlement en voor het respect voor de parlementaire instelling. Hij was een man van de parlementaire dialoog die met zijn aanstekelijk enthousiasme veel van zijn jonge collega’s de liefde voor het parlementaire werk bijbracht. Hij stond zeer kritisch tegenover de invoering van de provinciale kieskringen omdat die volgens hem de afstand tussen de kiezers en zijn vertegenwoordigers vergrootten.

CD&V verliest met Paul Tant een gedreven christendemocraat en een man met een groot en warm hart voor de mensen. Wij bieden zijn familie en in het bijzonder zijn echtgenote en zijn kinderen onze diepste blijken van medeleven aan zegt Wouter Beke, Voorzitter CD&V

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here