Wachttijd voor VDAB-knelpuntopleidingen loopt verder op

knelpuntberoepWachttijd voor VDAB-knelpuntopleidingen loopt verder op

Op de Vlaamse arbeidsmarkt worden nog heel wat knelpuntvacatures niet ingevuld. Een degelijk en voldoende aanbod aan knelpuntopleidingen voor werkzoekenden is dan ook cruciaal om de knelpuntvacatures in te vullen. Uit cijfers die Vlaams parlementslid Lydia Peeters (Open Vld) opvroeg bij de Vlaamse minister van Werk blijkt echter dat de wachttijd voor VDAB-knelpuntopleidingen tussen mei en november 2013 is gestegen.

De wachttijd voor knelpuntopleidingen van de VDAB wordt uitgedrukt in de ‘mediaan wachttijd’. Eind mei vorig jaar bedroeg de mediaan van de wachttijd in Vlaanderen 9 dagen. Vertaald betekent dit dat 50% van de cursisten binnen de 9 dagen na het einde van hun diagnosetraject (= positief advies voor opname in de opleiding) met een opleiding waren gestart. Dit impliceert dat de resterende 50% van de cursisten langer zal moeten wachten. Een half jaar later, eind november 2013, was deze wachttijd echter opgelopen tot gemiddeld 12 dagen.

Een gemiddelde mediaan wachttijd van 12 dagen lijkt misschien niet lang… maar als we inzomen op de verschillende opleidingen, dan blijven de cijfers toch schrijnend. Zo blijkt uit het antwoord van de minister dat in Limburg een opleiding ‘afwerking bouw’ een mediaan wachttijd (voor 50% van de cursisten) telt van 86,5 dagen (6 maanden eerder bedroeg deze 54 dagen). Een opleiding wegtransport kent zelfs een mediaan wachttijd van 96 dagen. Deze wachttijden gelden bovendien nog onder voorbehoud van voldoende cursisten…

Vlaams parlementslid Lydia Peeters heeft reeds meermaals een betoog gehouden voor voldoende en kwalitatieve knelpuntopleidingen en het versneld invullen van knelpuntvacatures. Evenwel blijkt vandaag dat amper 1 op 2 cursisten die een knelpuntopleiding volgende ook effectief een knelpuntvacature invult. “Een en ander dient dringend bijgestuurd opdat talenten niet verloren gaan”, zo besluit Lydia Peeters.

Foto: VDAB

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here